Sari la conținut

Cărți

” Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute.”

Descartes

Labirintul codependentei - Dr. Robert Hemfelt, Dr. Frank Minirt, Dr. Paul  Meier
  • Să citești cărți bune este ca și cum ai purta o conversație cu cei mai de seamă oameni ai secolelor trecute.

„Labirintul codependentei” discuta in esenta problema controlului asupra vietilor noastre – sint deciziile si relatiile noastre intr-adevar libere sau sintem minati de forte mult mai puternice decit ratiunea si vointa noastra, forte pe care de cele mai multe ori le ignoram sau chiar le negam? Altfel spus, sintem sau nu „codependenti”? Codependenta este definita ca „dependenta de anumite persoane, comportamente sau obiecte; nereusita de a-ti controla sentimentele, compensata prin controlul exercitat asupra oamenilor, obiectelor sau evenimentelor exterioare. Pentru codependenti, controlul sau lipsa acestuia este elementul central al fiecarui aspect al vietii lor”. Codependenta se poate manifesta si ca „dependenta fata de o alta persoana. In acest caz, persoana afectata este atit de captivata de celalalt, incit sentimentul identitatii personale – al sinelui – este grav diminuat, inabusit, aproape eliminat de personalitatea si problemele celuilalt”.

Sursa: www.carturesti.ro


IESIREA DIN LABIRINT , MANUAL APLICATIV PENTRU LABIRINTUL CODEPENDENTEI de  ROBERT HEMFELT , FRANK MINIRTH , PAUL MEIER , BRIAN NEWMAN , 2004

Ieşirea din labirint are trei părţi. Prima parte se ocupă de clarificarea conceptului de„codependenţă“ şi oferă posibilitatea autodiagnosticării: dacă simţi că esti prins în capcana încercărilor necontenite de a fi pe placul altora, sfârşind totuşi în fiecare zi prin a te simţi vinovat, dacă simţi că tu şi partenerul tău de viaţă vă aflaţi într-un război permanent pentru a deţine controlul, fără a şti însă cine câştigă şi cine pierde, dacă simţi că ceva lipseşte din viaţa ta, atunci probabil că eşti codependent. Codependenţii încearcă să găsească fericirea în substanţe chimice, în bani, în muncă, în mâncare, în sexualitate sau în cineva care îi ajută să se simtă mai bine.

În partea a doua, medicii de la Clinica Minirth-Meier îţi oferă posibilitatea să beneficiezi de tehnicile lor interactive de consiliere, care au dat rezultate în cazul a nenumăraţi pacienţi. Cartea se bazează pe principiile de vindecare prezentate în Labirintul codependenţei.

Ieşirea din labirint îţi prezintă planul de reabilitare în zece etape al Clinicii Minirth-Meier şi te ajută să îl parcurgi pas cu pas, într-un mod interactiv, prin întrebări şi explicaţii suplimentare, prin teste pe care eşti invitat să ţi le aplici singur, prin exerciţii şi prin jurnalul pe are eşti rugat să-l ţii. Cartea te va ajuta să faci un pas înapoi şi să îti examinezi viaţa, ca apoi să poţi trata într-un mod eficace problema codependenţei, în ritmul stabilit de tine.

Ultima parte oferă posibilitatea diagnosticării relaţiilor interumane în care suntem prinşi, pentru a vedea dacă sunt sănătoase ori codependente, şi oferă sugestii concrete pentru îmbunătăţirea lor.

Ieşirea din labirint poate fi folosită independent sau împreună cu Labirintul codependenţei.

Dr. Robert Hemfelt, specialist în ştiinţele educaţiei, este psiholog specializat în tratamentul dependenţelor de substanţe chimice, codependenţelor şi obsesiilor maniacale. Înainte de a veni la Clinica Minirth-Meier a fost inspector general în domeniul asistenţei terapeutice la Clinica pentru Studierea Abuzului de Substante Chimice din cadrul Institutului de Stiinţe Psihologice din Texas. Este coautor a numeroase cărţi, inclusiv We Are Driven [Suntem constrânşi], Labirintul codependenţei,Drumul spre relaţii interumane sănătoase şi Love Hunger [Setea de iubire]. 

Dr. Frank Minirth este membru al Comisiei Americane de Psihiatrie şi Neurologie şi a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Arkansas. 

Dr. Paul Meier a urmat studiile de masterat în Fiziologie Cardiovasculara la Universitatea de Stat din Michigan şi a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii din Arkansas. Perioada de stagiatură în psihiatrie a făcut-o la Universitatea Duke. 

Dr. Deborah Newman este psihoterapeut la Cinica Minirth-Meier. A absolvit Colegiul Oxford, Seminarul Teologic Grace şi Colegiul Bryan. 

Dr. Brian Newman este şef de secţie la Clinica Minirth-Meier din Richardson, Texas. A absolvit Colegiul Oxford, Seminarul Teologic Grace şi Universitatea din Alabama.

Sursa: www.gramma.ro


Mama si sensul vietii

În poveştile sale captivante desprinse din experienţa de psihoterapeut, Irvin D. Yalom se dovedeşte încă o dată un explorator neobosit al minţii umane, parcurgând, împreună cu pacienţii, calea spre transformare. Terapia devine efort de vindecare în dublu sens. Desfăşurarea de personaje e impresionantă şi stă mărturie pentru privirea pasionată de detaliu şi de profunzime a autorului.Patru femei se desprind din mulţimea celor care se caută pe sine şi capătă contur în însăşi biografia psihoterapeutului, fiecare cu o nouă lecţie de viaţă: Paula, „curtezana morţii”, bolnavă de cancer, dar niciodată învinsă de boală; Myrna şi noile semnificaţii ale încrederii dintre medic şi pacient; Magnolia, cu iscusinţa ei de a-i alina durerea psihoterapeutului; şi mama, cea capricioasă, dominatoare, excesiv de iubitoare şi totodată critică faţă de fiul ei.E o explorare îndelung stăruitoare în mintea şi inima unui medic care învaţă că fiecare om înseamnă o nouă călătorie. Uneori, chiar mai multe.

Sursa: www.carturesti.ro


Imagini pentru privind soarele in fata

O carte profund personală, izvorâtă din confruntarea autorului cu ideea morţii, Privind soarele în faţă ne priveşte pe fiecare dintre noi, punându-ne înaintea acestui subiect tabu, dar de neocolit: propria moarte.


Martin Heidegger remarca odată că suntem liberi să devenim noi înşine îndată ce înfruntăm moartea şi anxietatea provocată de ea. Irvin Yalom încearcă să pună acest principiu în practică, propunându-ne o meditaţie optimistă pe tema morţii şi luând ca sprijin exemple din filosofie, literatură, film, conversaţiile cu pacienţii săi, dar şi experienţa personală.


Odată confruntaţi cu ideea propriei morţi, scrie Irvin Yalom, suntem inspiraţi să ne rearanjăm priorităţile, să comunicăm mai profund cu cei pe care îi iubim, să ne bucurăm intens de frumuseţea vieţii şi suntem dispuşi să riscăm mai mult pentru a ne simţi împliniţi.


Arătându-ne nu cum să înfrângem teama de moarte, ci cum să devenim îndeajuns de înţelepţi pentru a o înţelege şi a o tolera, Irvin Yalom dă naştere unei cărţi indispensabile celor aflaţi în căutarea armoniei în viaţă.

Sursa: www.carturesti.ro


Sursele bucuriei - Salman Akhtar

Sursele bucuriei. Curajul, rezilienta, recunostinta, generozitatea, iertarea si sacrificiul

Nu mica va fi surpriza cititorului familiarizat cu textele clasice ale psihanalizei sa gaseasca in Sursele bucuriei o cu totul alta psihanaliza. La Freud si la cei mai multi dintre continuatorii sai, intreaga atentie era concentrata asupra negativului, asupra patologiei psihice, asupra cauzelor acesteia si asupra mijloacelor terapeutice de a produce vindecarea. In spatele acestei viziuni se afla conceptia despre relatia dintre natura si cultura, conform careia natura omului, aculturala sau anticulturala, se opune ireductibil culturii. Trasaturile pozitive ale omului erau privite ca rezultat al prelucrarii culturale a premiselor sale naturale (sublimarea instinctelor sexuale si agresive). Psihanaliza contemporana, printre ai carei reprezentanti marcanti se numara si Salman Akhtar, admite existenta unor trasaturi pozitive, inerente naturii umane, cum ar fi curajul, recunostinta, generozitatea, iertarea, tratate pe larg in cartea de fata. Aceasta schimbare de perspectiva modifica nu numai antropologia si psihologia psihanalitica, ci si practica psihoterapiei psihanalitice. Salman Akhtar este profesor de psihiatrie la Jefferson Medical College si psihanalist-formator in cadrul Centrului Psihanalitic din Philadelphia. La Editura Trei, a mai aparut volumul sau Sursele suferintei. Este, de asemenea, interesat de abordarea psihanalitica a culturilor orientale. In ciuda faptului ca Freud s a descris pe sine insusi drept un „conchistador” si in pofida curajului cotidian al psihanalistilor de a se expune la un asalt de proiectii, psihanaliza a acordat foarte putina atentie fenomenului curajului. In cadrul acestui palier, continua sa abunde intrebarile fara raspuns. Spre exemplu, care este relatia dintre curaj si neinfricare? Cum se leaga curajul si autoafirmarea una de cealalta? Exista subtipuri ale curajului? Curajul se naste din intelepciune sau invers? Ce experiente din copilarie contribuie la originea curajului? Ce-i face pe unii oameni sa actioneze curajos, iar pe altii cu lasitate? Si, fireste, care sunt implicatiile unor astfel de intrebari in ceea ce priveste conduita psihanalizei si a psihoterapiei? – Salman Akhtar In domeniul recunostintei, exista multe tipuri de dificultati. Unele se nasc din anxietatea legata de atasament si de dependenta. Altele se origineaza din narcisismul patologic. Iar altele rezulta dintr-un sentiment de vinovatie si de nevrednicie. Un tip de problema legat de simtirea recunostintei poate contine elemente dintr-un alt tip sau poate servi ca un scut protector impotriva acestuia din urma. – Salman Akhtar

Sursa: www.libris.ro


Sursele suferintei. Frica, lacomia, vinovatia, inselarea, tradarea si razbunarea

Daca scopul fiecaruia dintre noi este obtinerea fericirii, atunci indepartarea suferintei reprezinta conditia necesara pentru atingerea acestui scop. Autorul prezentei carti distinge intre suferintele inerente vietii si suferintele nenecesare, excesive, care pot fi indepartate prin psihoterapie si ale caror surse fac obiectul psihanalizei. Dintre cele din urma, Salman Akhtar se concentreaza asupra fricii, lacomiei, vinovatiei, inselarii si tradarii. Abordarea lor psihanalitica apeleaza la cunostinte din domenii inrudite ale stiintelor omului, cum ar fi antropologia, sociologia, etologia. Consideratiile si ilustrarile clinice confera cartii o larga adresabilitate – psihologii si psihoterapeutii si, in egala masura, cititorii interesati de cunoasterea de sine vor gasi in carte informatii de ultima ora despre psihic si profunzimile sale.

Salman Akhtar este profesor de psihiatrie la Jefferson Medical College si psihanalist-formator in cadrul Centrului Psihanalitic din Philadelphia. Este interesat de psihanaliza aplicata la cultura orientala si a mai fost tradus la Editura Trei cu volumul Sursele bucuriei. 

Desi disproportionate fata de nevoia realista, dorintele asociate lacomiei sunt resimtite subiectiv ca niste „nevoi”. Si, din moment ce „nevoile” psihice (prin opozitie cu „dorintele”) nu poarta povara intentionalitatii, faptul de a simti dorintele lacome ca pe niste nevoi le confera o aura de intemeiere si un statut din care lipseste vinovatia. Astfel, indreptatirea apare ca a treia caracteristica a lacomiei, alaturi de dorinta excesiva si de caracterul insatiabil. – Salman Akhtar

Lacomia poate fi trimisa in inconstient prin operatiile defensive ale Eului determinate de condamnarea morala din interior si/sau de nevoia de aparare a unei imagini nobile despre sine. Patru aparari obisnuite utilizate impotriva lacomiei sunt refularea, formatiunea reactionala, clivajul si identificarea proiectiva. – Salman Akhtar

Sursa: www.libris.ro


Ce înseamnă din punct de vedere psihologic să devii părinte? Mai mult, cum e să fii părinte în secolul XXI, purtând cu tine moştenirea generaţiilor anterioare, adaptând-o şi transformând-o, astfel încât copiii tăi să se poată dezvolta într-un mediu favorabil? Proiectarea în propriii copii şi trasarea viitorului acestora, grija excesivă pentru ei, fac treptat loc susţinerii şi creării unui spaţiu psihologic în care este încurajată autonomia.

Parentalitatea implică mult mai mult decât a fi genitor, ne spun, sub diferite forme, coautorii acestei lucrări, a căror muncă a fost inspirată de gândirea lui Serge Lebovici. Pornind de la o discuţie dintre acesta şi Leticia Solis-Ponton, redată în primul capitol, cartea pledează pentru conştientizarea şi asumarea de către părinţi a propriilor resurse psihice, atât în contextul consultaţiei terapeutice, cât şi al vieţii de zi cu zi, cu provocările sale: adopţie, migraţie, sărăcie, maternitate în adolescenţă, parentalitate în a doua jumătate a vieţii, copii bolnavi sau dificili şi nu numai. Este o lectură necesară pentru specialişti, utilă şi bine-venită pentru publicul larg, capabilă să deschidă noi perspective asupra relaţiilor de filiaţie.

Sursa: www.carturesti.ro


Colecţia de texte reunite între aceste coperte reuşeşte să demonstreze încă o dată capacitatea psihanalizei de a întinde punţi şi de a da sens unor legături între regiştri aparent atât de diferiţi cum ar fi medicina somatică, psihologia, psihiatria, filosofia, religia şi morala, funcţionarea societăţii umane, viaţa sufletească aşa cum o resimţim noi înşine şi în cele din urmă bunul simţ natural.

În seria de articole referitoare la procesele de maturizare şi mediul în care acestea pot avea loc fără distorsiuni Winnicott dezvoltă ideea freudiană a originii patologiei psihice în dezvoltarea din copilărie. În vreme ce Freud propune şi demonstrează teoria psihanalitică a originii nevrozei în vicisitudinile relaţiilor interpersonale ale copilului aflat la vârsta primilor paşi, subsumate termenului celebru de complex al lui Oedip, Winnicott aprofundează studiul bolii psihice şi, bazându-se atât pe observaţiile sale în calitate de pediatru cât şi pe vasta sa experienţă cu pacienţii copii şi adulţi pe care i-a ajutat prin psihanaliză sau alte feluri de intervenţie fundamentată psihanalitic, propune ipoteza conform căreia patologia gravă, ce ţine de resortul spitalului de psihiatrie, se află în strânsă legătură cu eşecurile înregistrate în dezvoltarea din prima copilărie. Fără să nege contribuţia factorilor înăscuţi, fie aceştia moşteniţi sau aduşi de hazard, el ajunge la concluzia că nebunia, boala schizofrenică, este de fapt un proces invers acelor procese ce pot fi observate în cadrul dezvoltării bebeluşilor sănătoşi.
Cătălin Popescu

Sursa: www.carturesti.ro


Sigmund Freud - Vina de a fi femeie

Oricine îşi petrece viaţa fără suferinţe excesive fizice sau psihice a avut soarta cea mai fericită pe care o putea găsi, el şi nu acela care a avut parte de bucuriile şi plăcerile cele mai mari. Oricine vrea să măsoare fericirea unei vieţi după acestea din urmă are un criteriu cu totul fals, pentru că bucuriile sunt negative;că ele ne pot face fericiţi e o iluzie pe care o hrăneşte şi înteţeşte invidia, pentru că ele nu sunt resimţite pozitiv, spre deosebire de suferinţe;acestea sunt criteriul fericirii în viaţă, prin absenţa lor. Din ceea ce am spus se înţelege că trebuie să evităm să obţinem plăceri graţie suferinţelor, fie acestea doar virtuale, pentru că plătim astfel negativului şi himericului în loc de pozitiv şi real. Invers e un câştig să sacrificăm plăcerile pentru a obţine astfel eliberarea de suferinţe, şi asta din acelaşi motiv.

Arthur Schopenhauer în Arta de a fi fericit


Sensul vietii. O cercetare de psihologie individuala

Alfred Adler a fost întemeietorul școlii de psihologie individuală. S-a născut din părinți evrei, a absolvit Facultatea de Medicină de la Universitatea din Viena. În colaborare cu Sigmund Freud și un mic grup de colegi ai lui Freud, Adler s-a aflat printre cofondatorii mișcării psihanalitice, ca membru de bază al Societății Psihanalitice din Viena. A fost prima figură importantă care s-a desprins de psihanaliză pentru a forma o școală independentă de psihoterapie și teorie a personalității. Faptul a avut loc după ce Freud a declarat ideile lui Adler prea diferite, chiar contrare ideilor sale și a ajuns să dea un ultimatum tuturor membrilor Societății (pe care Freud o păstorea) să-l părăsească pe Adler sau să se supună excluderii, dezavuând astfel dreptul la disidență. Adler a fundamentat astfel o nouă metodă de intervenție psihoterapeutică, denumită ulterior psihoterapia adleriană.

 Din carte:

… din psihologia întrebuinţării urmează că individul izolat de legătura socială normală nu ne poate trăda nimic despre caracterul său particular. Putem aserta ceva despre caracterul său particular atunci când îl supunem unei probe şi observăm cu acest prilej ce întrebuinţare dă el capacităţilor sale. în sensul acesta, psihologia individuală se apropie de mult mai restrânsă psihologie experimentală, numai că în cazul psihologiei noastre viaţa este aceea care instituie experimentele. Factorii exogeni care îl influenţează pe individ au, potrivit concepţiei noastre, o importanţă mai mare şi trebuie să învăţăm să înţelegem tocmai relaţia care există între această unicitate a individului şi problema pe care o are de rezolvat. Trebuie să luăm în considerare ambele laturi şi să vedem în ce mod se mişcă (bewegt) individul în faţa problemei puse de mediul exterior. Căutăm să vedem cum încearcă el să devină stăpân pe problemă. 

Alura, legea de mişcare a individului aflat în faţa unei probleme întotdeauna sociale este câmpul de observaţie al psihologiei individuale…

.. pentru aceasta este nevoie de antene mai fine, care se pot dobândi. în afară de aceasta, este necesar să fie corect înţeles felul în care fiecare individ concepe ponderea şi dificultăţile problemei, ceea ce reuşeşte numai dacă se dispune de suficientă experienţă socială şi de o eficientă putere de transpunere în stilul de viaţă al individului, corect înţeles, adică în întreaga sa individualitate, în această lege de mişcare, pe care o sesizăm, putem distinge patru forme tipice, pe care le-am descris în ultimele două lucrări publicate în „Zeitschrifft für Individualpsychologie”. 

Sursa: www.librarie.ro


Fericirea, spune Russel, e o stare care se cucereşte. Şi nu în ultimul rând, credem noi, citind paginile spirituale şi pline de eleganţă ale acestei cărţi. Vom constata că un gânditor englez rămâne unul englez tocmai pentru că nu ne face nici o clipă să-i avem în minte, de pildă, pe moraliştii francezi.
Din întâlnirea cu ceilalţi, Bertrand Russell nu trage concluzia că trebuie să ne refugiem, compensativ, în singurătate, pentru a ne rumina, cu o voluptate perversă, nefericirea şi spaimele. Să încercăm, dimpotrivă, să rămânem orientaţi către locurile marilor întâlniri cu semenii noştri. Există munca făcută cu pasiune, familia, prietenia…
Nu e uşor să ajungi în aceste locuri. Pentru a le descoperi, trebuie mai întâi să ştim ce avem de lăsat în urmă: competiţia prostească, aroganţa plictisului şi antrenul vid, oboseala vinovată, obsesia culpei şi mania persecuţiei.


Rescrierea istoriei emotionale prin psihoterapie psihanalitica 

Alina se afla in al treilea an al terapiei personale. Ea isi autoexamineaza istoria relatiilor de iubire: iubirile ei de copil, de adolescenta, iubirile de tanara adulta. Este o istorie pe care o are inscrisa in psihic si in corp. Analizanda se uita la aceasta istorie si incearca sa o accepte asa cum este ea; si, pentru ca se dovedeste greu de acceptat, de indurat cu traumele si neimplinirile ei, aceasta istorie se cere rescrisa. Din subiectul pasiv al propriilor scenarii de viata, al influentelor puternice venite dinspre proprii parinti, ea incearca si reuseste, in mare masura, sa isi rescrie istoria emotionala, sa ii caute si sa ii gaseasca un sens personal, autentic. Din obiect al propriului trecut si al privatiunilor impuse de el, Alina devine, incet-incet, subiectul acestora. Procesul terapeutic prin care trece Alina, protagonista cartii, in intalnirea cu psihoterapeutul — Pavel — este un proces fictiv, insa povestea lui nu este mai putin realista. Asa cum, in teatru, viata este prezentata pana la capat, si aici, dar intr-o forma concentrata, este prezentata viata unei relatii terapeutice de lunga durata cu atmosfera, ritmul, nuantele si tensiunile ei. 

Corneliu Irimia este psiholog, psihanalist, doctor in psihopatologie al Universitatii Paris 7 ”Denis Diderot”, presedintele Asociatiei de Consiliere si Psihoterapie Psihanalitica din Bucuresti, formator si supervizor in psihoterapia adultului, copilului si adolescentului. A mai publicat volumul Idealizare si dragoste. Eseuri de psihanaliza (2003).

Sursa: www.carturesti.ro


Teoria constelaţiilor familiale deschide noi căi de acces către profunzimile sufletului uman unde se află resurse nebănuite de vindecare a durerilor noastre! Simptomele apărute după experienţele traumatizante sunt numeroase şi blochează funcţionarea şi evoluţia firească a persoanei afectate. Suferinţa nu atinge doar persoana rănită, ci şi pe cei din apropierea ei, cei cu care aceasta se află în legătură emoţională. De aceea, înţelegerea şi dezvoltarea unor teorii şi maniere de lucru cu persoanele traumatizate sunt de importanţă capitală pentru psihologie, medicină şi celelalte ştiinţe care abordează psihicul uman.

Prof. dr. Franz Ruppert este psiholog, profesor de psihologie la Katholische Stiftungsfachhochschule din München şi psihoterapeut. Din 1994 lucrează cu conste¬laţii familiale şi organizaţionale în grupuri, iar din 1999 se ocupă cu formarea facilita¬torilor; s-a specializat în psihoterapia tul¬burărilor psihice grave, a depresiei, precum şi a tulburărilor de personalitate borderline.


Reasumarea istoriei personale şi familiale, înscrierea mai corectă într-o descendenţă sau într-o legendă şi punerea în ordine a „şantierului” lăsat de strămoşii noştri: acesta este obiectul psihogenealogiei clinice.
Psihogenealogia ne oferă posibilitatea să ne păstrăm loialităţile familiale care ne convin; să scoatem la iveală tot ceea ce a fost vesel, onorabil, agreabil şi liniştit în familia noastră; să lăsăm deoparte povara erorilor, a suferinţelor, a rănilor şi a „păcatelor” din trecut; să acceptăm că în familia noastră pot exista şi lucruri rele, ruşinoase şi nespuse, drame nerezolvate, pierderi pe care nu le putem admite şi să ne putem distanţa astfel, ca să ne trăim, în sfârşit, propria viaţă.
Autoarea abordează aspectele esenţiale ale loialităţilor familiale invizibile, sindromul de aniversare, memoria trupului, precum şi cel mai bun mod de a trasa un arbore genealogic semnificativ. Ea ne ajută să ne punem cele mai potrivite întrebări ca să trăim, şi nu doar să supravieţuim, subliniază capcanele pe care trebuie să le evităm şi ne deschide calea care ne permite „să culegem nectarul din grădina familiei, pentru a face din el miere”.

Anne Ancelin Schützenberger este psihoterapeut, analist de grup şi specialist în psihodramă de renume internaţional, profesor emerit la Universitatea din Nisa şi creatoarea conceptului de „psihogenealogie”.

Sursa: www.carturesti.ro


Scopul acestei lucrari este acela de a oferi o introducere asupra modalitatilor de investigare psihologica a proceselor cognitive si de a analiza critic cele mai importante rezultate ale acestor investigatii. Lucrarea de fata incearca sa raspunda la cateva intrebari, cum ar fi: * ce este atentia selectiva; * care este distinctia dintre senzatie si perceptie; * ce este memoria iconica si memoria ecou; * ce relatii exista intre memoria de lunga durata si cea de scurta durata; * care a fost modul de formare a conceptelor despre gandire si limba.

Sursa: www.libris.ro


Fie că suferi de stres doar ocazional sau te confrunți cu o anxietate profundă, cartea de față îți oferă o abordare personalizată pentru a-ți reveni de pe urma anxietății și a transforma stresul în relaxare. Nici măcar nu trebuie să ai experiență în domeniul practicii yoga – cartea este concepută pentru orice cititor, indiferent de vârsta, convingerile sale sau forma lui fizică. Bazându-se pe principiile atemporale ale practicii yoga clasice, terapia prin yoga integrală îți pune la dispoziție o mare diversitate de mijloace care să te ajute să-ți redobândești echilibrul în viață. Posturile yoga sunt un aspect al acestei forme de terapie; însă adevărata putere vine din stăpânirea minții, a emoțiilor și a intelectului pentru a produce schimbări la un nivel mai profund. Exercițiile, tehnicile de respirație și de meditație îți furnizează cele mai eficiente metode de a repara dezechilibrele și de a-ți identifica necesitățile. Află cum funcționează cele cinci căi yoghine – a psihicului, a intelectului, a sănătății, a muncii și a relațiilor –, pune în practică numeroasele posturi yoga pentru relaxare, somn și acceptare de sine și vei avea la îndemână un adevărat ghid pentru sănătate fizică, energetică, mentală, intelectuală și spirituală.
Setu Bandhasana (Postura podului) • Supta Ardha Chandrasana (Postura culcată a semilunii) • Supta Matsyendrasana (Postura întinsă răsucită pe jumătate) • Tadasana (Postura muntelui) • Talasana (Postura palmierului) • Vrkasana (Postura copacului) • Ardha Chandrasana (Postura semilunii) • Virabhadrasana I (Postura războinicului I) • Bhujangasana (Postura cobrei) • Ardha Matsyendrasana (Postura răsucită așezată) • Dhanurasana (Postura arcului) • Balasana (Postura copilului) • Viparita Karani (Postura inversată) • Virabhadrasana II (Postura războinicului II) • Poorna Titali (Postura fluturelui) • Simhasana (Postura leului) • Ustrasana (Postura cămilei) • Ananda Balasana (Postura copilului fericit) • Makarasana (Postura crocodilului) • Yoga Mudra (Simbolul yoga)

Sursa: www.litera.ro


Frica de boală este resimţită acut de 15% dintre români şi doar teama de şomaj o depăşeşte într-un top autohton al îngrijorărilor, arată o anchetă sociologică din 2014. O dovadă în plus a relevanţei grijii pentru sănătate o constituie preocuparea actuală pentru alimentaţia „eco” şi diete, dar şi cultul corpului sănătos şi zvelt. Totuşi, când grija firească pentru sănătate ajunge să ne domine gândurile, tulburându-ne cursul normal al vieţii, e semn că am putea suferi de o „tulburare hipocondriacă”. Mersul frecvent de la un doctor la altul (dublat de neîncrederea faţă de diagnosticul primit), izolarea socială, interpretarea greşită semnelor corpului, igiena compulsivă şi suspiciunea faţă de toxicitatea alimentelor afectează considerabil viaţa ipohondrului, dar şi a rudelor sale. Cartea de faţă arată cum ia naştere frica patologică de boală, ce consecinţe are şi cum poate fi depăşită prin autoanaliză, sugestii pozitive, tehnici de relaxare, vizualizare şi gestionare a stresului, şi, mai ales, prin restructurarea gândirii iraţionale şi „magice”.

Sursa: www.carturesti.ro


În vreme ce amurgul vieții se profilează amenințător la orizont, Vanessa Wonderman își privește neputincioasă părinții îmbătrânind, o însoțește la controale pe fiica ei însărcinată și îl veghează pe soțul ei Asher, cu douăzeci de ani mai în vârstă decât ea, aflat pe patul de spital.Anii ei de glorie, când era o actriță de succes, au rămas în urmă și Vanessa descoperă că începuturile sunt ușoare, dar că sfârșiturile pot fi dureroase.Ar fi oare posibil ca fanteziile sale, menite să-i ofere elixirul tinereții, să fie împlinite cu ajutorul site-ului faraoprelisti.com?
„Felul în care Erica Jong abordează probleme dintre cele mai delicate, reușind totodată să scrie o carte amuzantă, e uimitor. Mi-a plăcut la nebunie.” – Woody Allen
În 1973, Erica Jong a revoluționat felul în care ne raportam la dragoste, căsnicie și sex. Bestsellerul său mondial Teama de zbor a deschis drumul pentru nenumărate scriitoare, de la Jennifer Weiner la Lena Dunham. Acum Erica Jong ne uimește iarăși, oferindu-ne o perspectivă nouă și convingătoare asupra unei etape dificile din viața unei femei. Scrisă cu un umor subtil, înțelepciune și cuprinzând observații pertinente – toate acestea regăsindu-se și în poezia, ficțiunea și eseurile Ericăi Jong – Teama de moarte e o poveste pentru toți cei care au cunoscut dragostea adevărată și au fost transformați de ea.
În cei 43 de ani de la apariția romanului Teama de zbor, Erica Jong a publicat peste 25 de cărți, traduse în 43 de limbi, cuprinzând nouă opere de ficțiune (bestsellerul New York Times Fear ofFifty: A Midlife Memoir fiind una dintre ele), precum și câteva de non-ficțiune, foarte apreciate, printre care: What Do Women Want, Seducing the Demon: Writing for My Life, o antologie despre sex numită Sugar in My Bowl:Real Women Write About Real Sex, editată de ea însăși, și, în 2012, un Kindle Single, A Letter to the President, care analizează cu îndrăzneală problemele cu care se confruntă astăzi femeile din Statele Unite ale Americii.

De asemenea, Erica Jong este autoarea a șapte volume de poezie premiate. Cel mai recent, Love Comes First, a apărut în 2009.Erica Jong a câștigat numeroase premii naționale și internaționale pentru poezie și ficțiune. Printre acestea se numără Premiul Fernanda Pivano și Premiul Sigmund Freud în Italia, PremiulDeauville în Franța și Premiul Națiunilor Unite pentru excelență în literatură.Media

Scriitoarea americană Erica Jong a scris curajos despre sexualitate în anii ’70, când a răspândit în cultura populară termenul de „zipless fuck” („sex fără oprelişti”) – adică sex de dragul sexului, fără angajament sau implicare emoţională, între doi necunoscuţi. Am zis să văd care-i treaba cu ea, dar în loc să citesc Teama de zbor, bestsellerul internaţional din 1973, în care protagonista Isadora Wing inventează termenul de zipless fuck, am zis să citesc Teama de moarte. O carte nouă, pe care Jong a publicat-o în 2015, la 73 de ani. Aici, Isadora Wing apare doar episodic, ca prietenă şi confidentă a Vanessei Wonderman, o actriţă de 60 de ani care s-a operat ca să arate mai tânără, căsătorită cu un bărbat care o iubeşte, dar cu care citeşte necroloage mai des decât face sex.

Sursa: www.carturesti.ro


Vorbirea si arta oratorica – Alexandru Ticlea, editura Universul Juridic: O carte mica, dar, la prima editie, succesul a fost mare. Non multa, sed multum, spuneau latinii. Adica nu tot ce este mult este si bun, are valoare, se bucura de succes. Dimpotriva, in „mult”, esenta se poate dilua, valoarea estompa, iar banalitatea revigora. Editia a II-a a lucrarii „Vorbirea si arta oratorica” a fost revizuita si adaugita, dupa cum urmeaza:
– in capitolul I, s-au adaugat Dilema lui Corax, considerata momentul de inceput al retoricii judiciare in lume, precum si evolutia acestei discipline, arta si stiinta, in Europa si in Romania.- la capitolul al II-lea, au fost reproduse alte maxime, versuri si epigrame, precum si adaugat un punct nou, si anume Limbajul gestual;- in capitolul al III-lea, s-a acordat o mai mare atentie … prostiei;- la capitolul al IV-lea, s-au introdus puncte noi referitoare la discursul citit sau necitit, la vocea oratorului, la fizicul si imbracamintea acestuia;- in cadrul capitolului al V-lea au fost inserate referiri la stil si figurile de stil;- capitolului al VI-lea i s-a acordat o atentie sporita; au fost reproduse noi aprecieri la adresa politicienilor si s-au dat exemple din vorbirea acestora.

Sursa: www.carturesti.ro


„Ikigai… Acest concept japonez, care s-ar traduce prin «fericirea de a fi mereu ocupat», pare să explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numărul persoanelor centenare depășește cu mult media mondială.Cultivarea prieteniilor, alimentația moderată, odihna adecvată și mișcarea ușoară par să facă parte din ecuația sănătății, însă în centru este acea joie de vivre, bucuria de a trăi, care îi ajută să însumeze ani și să sărbătorească în continuare fiecare răsărit de soare, ikigai-ul personal al fiecaruia.“ (HÉCTOR GARCÍA (KIRAI) și FRANCESC MIRALLES)Cele 10 legi ale ikigai-ului:1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată.2. Privește lucrurile cu calm.3. Nu mânca pe săturate.4. Înconjoară-te de prieteni buni.5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare.6. Zâmbește.7. Reconectează-te la natură.8. Fii recunoscător.9. Trăiește clipa.10. Urmează-ți ikigai-ul.

Sursa: www.carturesti.ro


Rolul Bisericii nu este de a condamna, ci de a permite întâlnirea cu acea iubire viscerală care este milostivirea lui Dumnezeu. De aceea, ca preot, este necesar să ieşi. Să ieşi din biserici şi din parohii, să ieşi şi să cauţi oamenii acolo unde trăiesc, unde suferă, unde speră.

„Milostivirea este întâiul atribut al lui Dumnezeu. Este numele lui Dumnezeu. Nu sunt situaţii din care să nu putem ieşi, nu suntem condamnaţi să ne afundăm în nisipuri mişcătoare.“

Într-un discurs simplu şi direct, Papa Francisc se adresează oricărui bărbat şi oricărei femei de pe planetă, stabilind un dialog intim şi per¬sonal. În centru se află tema sa cea mai dragă – milostivirea –, care a fost dintotdeauna punctul cardinal al mărturiei sale şi acum al pontificatu¬lui său. Fiecare pagină vibrează de dorinţa de a ajunge la toate acele suflete – din Biserică şi din afara ei – care caută un sens vieţii, o cale a păcii şi a reconcilierii, un leac pentru rănile fizice şi spirituale. În primul rând, acea umanitate tul¬burată şi în suferinţă care cere să fie acceptată, nu respinsă: săracii şi marginalizaţii, deţinuţii şi prostituatele, dar şi cei confuzi şi cei îndepăr¬taţi de credinţă, homosexualii şi divorţaţii.
În dialogul cu vaticanistul Andrea Tornielli, Francisc explică – plecând de la amintirile din tinereţe şi de la momentele emoţionante din ex¬perienţa sa clericală – raţiunea convocării unui An Sfânt extraordinar, pe care îl doreşte cu pu¬tere. Fără să nege problemele etice şi teologice, Francisc reafirmă că Biserica nu poate închide uşa nimănui; mai degrabă are sarcina de a face o breşă în conştiinţe pentru a da speranţă în ce priveşte asumarea responsabilităţii şi a înde-părtării de răul comis.

Într-o mărturisire plină de sinceritate, Francisc nu evită să abordeze relaţia dintre milostivire, justiţie, corupţie. Creştinilor enumeraţi în rândurile celor „drepţi“ le aminteşte: „Şi Papa este un om care are nevoie de milostivirea lui Dumnezeu“.
Cartea Numele lui Dumnezeu este Milostivirea este publicată în 82 de ţări.

Sursa: www.carturesti.ro


Sigmund Freud este considerat parintele psihanalizei. Nascut in 1856, a profesat ca fiziolog, medic si psiholog si si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la Viena. Ideile sale inovatoare sunt legate de inconstient, refulare, interpretarea viselor si metoda clinica de tratament prin dialog. In acest volum veti gasi fragmente relevante din cele mai importante lucrari ale sale.

Seria Lectii de viata din The School of Life alege cate un mare ganditor si pune accentul pe acele idei ale sale care au o insemnatate profunda pentru noi, cei de astazi. Cartile din aceasta serie demonstreaza ca voci importante din trecut inca au lucruri fundamentale de transmis generatiilor actuale.

Sursa: www.carturesti.ro


Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluţie uluitoare în psihologie prin analiza importanţei covârşitoare a emoţiilor în dezvoltarea personalitãţii umane. Studiul sãu ne explicã cum, atunci când ne înţelegem sentimentele, situaţia în care ne aflãm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macinã familia şi societatea. Preluând rezultatele cercetãrilor asupra creierului şi comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenţã. Este binecunoscut termenul de IQ – coeficientul care mãsoarã inteligenţa umanã înnãscutã şi care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vieţii. O asemenea înţelegere nu explicã, de pildã, situaţiile în care persoane cu un IQ mediu sau relativ scãzut au cunoscut un mare succes. De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acordã un interes egal şi inteligenţei sentimentelor. Inteligenţa emoţionalã (EQ) presupune în primul rând conştientizare de sine, autodisciplinã şi empatie. Ea dã seama de felul în care ne controlãm impulsurile şi sentimentele. Vestea bunã este faptul cã inteligenţa emoţionalã poate fi îmbunãtãţitã. Deşi copilãria este extrem de importantã în punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale, ea poate fi îmbunãtãţitã şi cultivatã inclusiv la vârsta adultã.La zece ani de la apariţia primei ediţii în limba englezã, studiul inteligenţei emoţionale a cãpãtat proporţiile unui domeniu ştiinţific autonom în slujba cãruia lucreazã un numãr impresionant de cercetãtori folosind cele mai avansate metode tehnologice. Astãzi inteligenţa emoţionalã se predã în şcoli şi universitãţi, competenţele sale au devenit criterii de angajare sau de promovare în carierã, iar programele de educaţie pe baza sa au devenit punctul de plecare în politicile sociale de prevenire a îmbolnãvirilor sau criminalitãţii. Toate acestea au început în urmã cu zece ani, de la formidabila carte a lui Daniel Goleman, Inteligenţa emoţionalã.

Sursa: www.carturesti.ro


O carte ce va sta pe același raft cu Teoria relativității a lui Einstein și cu Originea speciilor a lui Darwin.

Ce este mintea? Din ce e făcut, în realitate, sinele? Prin ce diferă mintea de creier? Deși conținutul minții – emoțiile, gândurile și amintirile – au fost frecvent explicate, esența minții a fost arareori definită (dacă s-a încercat vreodată cu adevărat).

În această carte, celebrul neuropsihiatru Daniel J. Siegel, un apreciat autor de cărți bestseller New York Times, face uz de rigoarea lui caracteristică și de instruirea interdisciplinară pentru a oferi o definiție a minții care pune în lumină cine, ce, cum, când, unde, ba chiar și de ce suntem așa cum suntem și de ce mintea omului este așa cum este, dar mai ales ce anume poate mintea să devină.

Cartea îl conduce pe cititor într-o călătorie profund personală și științifică spre adâncurile conștiinței, pe tărâmul experienței subiective și în cotloanele procesării informației – descoperind însușirea de auto-organizare a minții, care emerge atât din organismul uman, cât și din relațiile pe care le avem unul cu altul și cu lumea înconjurătoare.

Deși face accesibile și captivante variate științe (de la neurobiologie la fizica cuantică, antropologie și psihologie), această lucrare oferă o perspectivă inedită, ce răspunde unora dintre cele mai persistente întrebări de natură personală și globală – despre identitate, conexiune interumană și cultivarea stării de bine în viețile noastre.

„Daniel Siegel lărgește perspectiva lumii noastre prin această explorare a minții – care deschide și transformă însăși mintea cititorului. Din călătoria prin adâncurile Minții se naște sentimentul irezistibil că suntem conectați cu ceilalți și cu universul.“ – Daniel Goleman

„Daniel Siegel este autorul pe care, dacă nu l-ai citit până acum, ai ratat nenumărate șanse de a trăi o viață conștientă și împlinită. Mintea este cel mai important text dintre toate scrierile sale, fiindcă tratează complexitatea umanității dintr-o perspectivă unică, științifică și spirituală în același timp. Este o carte epică!“ – Gáspár György – psiholog clinician, psihoterapeut relațional și autor al cărților Copilul invizibil și Revoluția iubirii

„Dan Siegel este, în opinia mea, unul dintre cei mai mari cunoscători ai minții umane. Perspectivele lui au influențat enorm propria mea înțelegere privind mintea și viața. Dacă sunteți interesați de știința vindecării, această carte constituie o lectură obligatorie.“ – Deepak Chopra – autor de cărți, orator și susținător al medicinei alternative

„Dan Siegel este un adevărat pionier în aplicarea celor mai noi descoperiri din știință în sănătate, educație și politici publice. Cu Mintea, el ne duce într-o călătorie științifică și filosofică ce are profunde implicații asupra felului în care gândim, simțim și trăim.“ – Arianna Huffington – personalitate media, femeie de afaceri și fondatoare a site-ului The Huffington Post

„Mintea e o carte cum numai inimitabilul Dr. Siegel putea scrie: o remarcabilă fuziune între știință, povești de viață, învățături despre mindfulness și metafore inedite. Nu e o surpriză că Siegel a făcut ca viața multor mii de oameni, din toată lumea, să fie mai bună. Această carte vă deschide ochii și mai larg.“ – Diane Ackerman – poetă, eseistă și naturalistă

Daniel J. Siegel a studiat medicina la Harvard University și a urmat studii postuniversitare medicale la University of California, Los Angeles, specializându-se în pediatrie și în psihiatria copilului, adolescentului și adultului. Ulterior, s-a ocupat de cercetare în cadrul National Institute of Mental Health, studiind interacțiunile din familii, cu accent pe felul în care tipurile de atașament influențează emoțiile, comportamentul, memoria autobiografică și poveștile pe care oamenii și le spun despre sine.

Este profesor de psihiatrie clinică la Școala de Medicină din cadrul UCLA. De asemenea, este co-director fondator la Mindful Awareness Research Center și cercetător fondator la Center for Culture, Brain and Development, ambele instituții funcționând în interiorul UCLA. E director executiv la Mindsight Institute – centru educațional dedicat promovării unor concepte precum cunoașterea de sine, compasiunea și empatia, manifestate în relațiile din familii, organizații și comunități. În practica terapeutică, lucrează cu copii, adolescenți, adulți, cupluri și familii. Este membru de onoare al American Psychiatric Association și membru în consiliul de administrație al unor instituții care promovează abordarea mindsight, elaborată de el.

Dr. Siegel susține conferințe și ateliere în întreaga lume și a fost invitat să țină prelegeri în fața unor personalități precum Papa Ioan Paul al II-lea și Sanctitatea Sa Dalai Lama, dar și în fața unor grupuri de experți în sănătate mintală, oameni de știință, lideri ai unor corporații, specialiști în educație, politicieni, juriști și clerici.

Daniel J. Siegel a publicat mai multe cărți și numeroase articole de specialitate. De-a lungul anilor, scrierile sale au fost traduse în peste 40 de limbi.

Sursa: www.carturesti.ro


Jordan B. Peterson este unul dintre cei mai sclipitori gânditori ai momentului. Psihologul canadian a devenit în ultimii ani un veritabil fenomen mediatic: pe YouTube poate fi văzut în peste 200 de prelegeri și interviuri, care adună mai bine de 30 de milioane de vizualizări; iar pe Twitter și Facebook este urmărit de 300 000 de oameni. Plin de umor și asociind în mod surprinzător adevăruri ale tradiției occidentale cu ultimele descoperiri din neuroștiințe, Peterson ne povestește despre homari și asertivitate, despre skateboarding și adevărații bărbați, despre Iadul ranchiunii și aroganței, dar și despre lumina pe care o poate aduce în viața noastră mângâierea unei pisici sau un moment de sinceritate față de sine – dar și față de apropiații noștri.

Plecând de la revelațiile marilor religii ale lumii, dar și de la capodoperele literare și filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne îndeamnă să revenim la clasicele virtuți (disciplină, curaj, onestitate, prietenie etc.) și să ne asumăm răspunderea pentru existența noastră tragică, în care există totuși un sens ce așteptă să fie căutat. Într-o lume în care structura familiei este în colaps, educația este adesea impregnată de ideologie, iar societatea politică a ajuns să fie periculos de polarizată, cele 12 Reguli de viață oferă un antidot: redescoperirea vechilor adevăruri și valori, care ne pot ajuta, în plină epocă relativistă, să ducem o viață mai bună, mai luminoasă, mai chibzuită.

Sursa: www.carturesti.ro


Autorul cartii Inteligenta emotionala (bestseller international) revine in atentia publicului cu o perspectiva originala asupra uneia dintre resursele impropriu exploatate in ziua de azi: atentia, ca ingredient secret al performantei.

De peste 20 de ani, psihologul Daniel Goleman studiaza cele mai noi descoperiri din stiintele socio-umane (si nu numai). In cartea de fata, el infatiseaza argumente captivante in favoarea dezvoltarii atentiei – aceasta calitate mentala rareori analizata si din pacate subestimata, dar de o importanta covarsitoare pentru felul in care navigam prin viata. Atentia functioneaza ca un muschi: daca nu e antrenata, se atrofiaza; in schimb, folosita cum trebuie, se dezvolta si creste.

Intr-o epoca in care elementele ce te pot distrage pandesc la tot pasul si sunt imposibil de inlaturat, Daniel Goleman demonstreaza ca, mai mult ca oricand, avem nevoie de o atentie tot mai ascutita pentru a infrunta adversitatile si a prospera.

Daniel Goleman distinge trei tipuri de atentie: cea orientata asupra propriei persoane, cea care se abate asupra altora si cea indreptata catre mediul inconjurator. Viata nu-si poate atinge potentialul maxim, fara a le acorda importanta cuvenita tuturor acestor tipuri de atentie.

Autorul arata in ce fel au nevoie oamenii de toate cele trei tipuri de atentie, prezentand in carte numeroase studii de caz, din domenii de activitate extrem de diferite – de la sport si educatie, pana la arte si afaceri.

Focus face lumina in acest subiect si arata limpede ce ii desparte pe amatori de profesionisti si ce anume face diferenta intre un om obisnuit si unul de succes.

Media

„Până nu de mult, conceptul la modă era multi-tasking-ul. Un apanaj al noului profesionist post-modern care depășise stadiul de specialist după cele zece mii de ore de muncă necesare pentru a deveni profesionist și devenea astfel un super-profesionist. Pentru angajator și candidat, competența era aproape similară cu productivitatea, eficiența și profitul. De aceea, această stare profesională supremă devenise un deziderat în organizații. 


Ambele mituri sunt însă contrazise de cercetări serioase din domeniul autovehiculelor care au demonstrat, fără echivoc, pericolul multi-tasking-ului la volan și de cercetări din domeniul psihologiei și ale științei atenției care demontează mitul productivității.


Psihologul și jurnalistul Daniel Goleman tratează subiectul în profunzime în cea mai recentă carte a sa, Focus. Cartea se concentrează cu atenție pe subiectul atenției! Dezbate tot ce este mai nou în știința atenției și cum anumite competențe mentale, hrănite și antrenate pot să ne ajute enorm în viața personală și profesională.


Atenția este ca un muschi, spune autorul, dacă este folosită în mod eronat se poate eroda, dar dacă este folosită corect, crește. Plecând de la această premiză, întelegem beneficiile unui ‘mușchi’ antrenat și tonifiat pentru a ne oferi avantaje competitive în management.

Fără telefon, în deplină liniște și meditativ, Steve Jobs, reușea să își concentreze atenția pe strategia de marketing al firmei Apple, limitând protofoliul de produse la doar câteva, o strategie controversată la acea vreme dar care s-a dovedit de succes pe termen lung. Care sunt capabilitățile strategice ale firmei și care sunt activitățile la care putem renunța, externaliza? Pot fi întrebări importante pentru viitorul unei organizații. Sunt trei tipuri de atenție spune Goleman: interioară, către alții și către exterior. Luate împreună pot să ducă la performanță de business. Se pare că cei mai performanți dintre noi ne ‘complacem’ în meditație, pregătire prin concentrare, recuperare după eșecuri, o atenție continuă pentru curba de învățare și asocieri emoționale pozitive. Toate ne ajută să ne îmbunătățim obiceiurile, să adaugăm noi competențe și să susținem excelența. 


O atenție interioară se referă la conștientizarea propriei persoane și managementul performanței personale. Datorită faptului că ne cunoaștem bine abilitățile dar și limitările, avem o percepție realistă a propriei noastre persoane, astfel înțelegând mai bine nevoia de învățare. Ne canalizăm pe emoții pozitive și ne automotivăm fiind pregătiți să ne ridicăm după eșecuri. Mi-e greu să cred că este cineva care va contesta faptul că aceste lucruri pot constitui avantaje competitive în zilele noastre când suntem asaltați de sute de emailuri pe zi, zeci de telefoane, crize interne și monitorizări de presă care povestesc despre alte noi realizări ale competiției. 


Atenția către alții se referă la modul cum empatizăm cu ceilalți. O atenție care ne va ajuta să înțelegem cum oamenii percep lucrurile, cum se simt și prin urmare ne va oferi competențele de motivare, convingere, influențare, negociere, mediere și colaborare. 


Atenția către exterior are legătură cu capacitatea noastră de a recunoaște tendințe în piață, de a ‘mirosi’ tehnologiile viitorului cu impact direct asupra business-ului nostru. Această capacitate poate să facă diferența într-un sector, printr-o viziune corectă a viitorului.

Decizia de intrare pe o nouă piață sau de eliminare a unei unități strategice din organizație, decizia de poziționare sau de urmărire a cotei de piață în detrimentul profitului, intrarea pe o piață de nișă, toate pot fi influențate de capacitatea unui manager de a se concentra și de a-și antrena mușchiul atenției pe cele trei dimensiuni. Cu siguranță se merită să ne concentrăm atenția” Daniel A. Bujorean, Ensight Management Consulting

Sursa: www.carturesti.ro


Știai că stările de spirit ale persoanelor din jur sunt contagioase?
Că viitorul tău partener de viață s-ar putea afla printre cunoștințele unor colegi?
Sau că poți slăbi motivat de prieteni virtuali?
Explicația: rețelele sociale din care facem parte ne determină aproape fiecare aspect al vieții — emoțiile, partenerii, bolile, veniturile, opțiunile electorale și multe altele.
Paradoxal, aparentul haos din societate este guvernat de Regula celor trei trepte de influență:
Influențăm și suntem influențați de oameni care se află la trei trepte distanță de noi, iar pe unii dintre aceștia nici măcar nu-i cunoaștem.
Demitizând ideea că individul primează, autorii ne oferă o paradigmă revoluționară: așa cum bancurile de pești își schimbă direcția la unison, la fel și noi ne lăsăm conduși inconștient de oamenii care ne înconjoară.
Totul depinde de ceea ce fac, simt și gândesc alții.
Fraudele politice, tulburările alimentare, abuzul de substanțe, sinuciderile în masă și participarea la vot, ino­vațiile și actele „întâmplătoare“ de bunătate — toate sunt determinate de rețele sociale extinse.

Cea mai bună carte a anului în topul Best Innovation and Design Books (BusinessWeek).
Tradusă în aproape 20 de limbi.
Câștigătoarea premiului Books for a Better Life.
Prezentare specială în New York Times Magazine.

Sursa: www.carturesti.ro


Majoritatea oamenilor cred că cea mai bună metodă pentru a motiva este utilizarea unor recompense precum banii – abordarea de tip „recompensă şi pedeapsă”. Este o greşeală, ne spune Daniel H. Pink. În Drive, una dintre cele mai provocatoare şi convingătoare cărți ale ultimilor ani, el susţine că secretul satisfacţiei şi performanţei ridicate – la serviciu, la şcoală şi acasă – este nevoia profund umană de a ne dirija propriile vieţi, de a învăţa şi de a crea lucruri noi, de a deveni mai buni şi de a face din lume un loc mai bun.


Făcând recurs la patru decenii de cercetare ştiinţifică asupra motivaţiei umane, Pink ne arată distanţa dintre ceea ce ştie ştiinţa şi ceea ce face economia – şi cum această discrepanţă afectează toate aspectele vieţii umane. El analizează trei elemente ale adevăratei motivaţii – autonomia, perfecţionarea şi scopul – şi oferă soluţii inteligente şi surprinzătoare pentru punerea lor în practică, într-o carte remarcabilă care va schimba modul în care gândim şi trăim.


„Ideile lui Pink merită să fie împărtășite.De fapt, grupurile corporatiste nu ar greşi dacă renunță, pentru o oră, la consilierii lor bine plătiţi şi, în acest timp, ar citi concluziile lui Pink.” Forbes


„O lectură importantă… un adaos complex la o literatură tot mai bogată care susţine o schimbare radicală a modului în care funcţionează economia.” Kirkus


„Aceste lecţii merită să fie învățate şi, cu cât mai multe companii se simt încurajate să implementeze sfaturile lui Daniel Pink, cu atât mai bine.” Wall Street Journal

„Cartea ar trebui să fie soluția fiecărui manager care s-a întrebat la un moment dat cum ar putea să-și motiveze angajații, pentru că pledoaria autorului pentru motivația intrinsecă e impecabilă și nu lasă loc de dubii. Suntem indivizi interesați de ceea ce facem, preferăm să fim creativi, să avem autonomie și abia atunci, când aceste condiții sunt îndeplinite, să ne arătăm adevărata valoare.” Peter Barta, Director Executiv, Fundația Post-Privatizare

Sursa: www.carturesti.ro


Volumul prezintă călătoria spirituală şi profesională a celor doi autori, precum şi sfaturi practice atât pentru cei care vor să înceapă să mediteze, cât şi pentru cei care au încercat deja câteva exerciții sau sunt deja experţi.
Pasionaţi de meditaţie şi admiratori ai lui Dalai Lama, DANIEL GOLEMAN şi RICHARD DAVIDSON sunt consideraţi doi titani ai jurnalismului ştiinţific şi ai cercetării în domeniul neuroştiinţelor. Cărţile lor, bazate pe experienţe personale şi pe o documentare minuţioasă, au fost traduse în lumea întreagă şi au ajuns pe lista de betselleruri New York Times.
În volumul de faţă, cei doi autori şi-au propus să afle răspunsul la o întrebare aparent neobişnuită: Ce-ar fi dacă ne-am putea antrena mintea, așa cum ne antrenăm corpul?Prieteni încă din vremea studenţiei la Harvard, Daniel Goleman şi Richard Davidson şi-au unit eforturile pentru a întocmi un studiu riguros dedicat meditaţiei, precum şi beneficiilor pe care le aduce practicarea responsabilă şi constantă a acestui străvechi exerciţiu spiritual. Pornind de la experienţa personală în ashramuri indiene, meticuloase cercetări de laborator şi o bibliografie extinsă, autorii demontează mituri şi ne explică care sunt efectele benefice pe care meditaţia le are asupra minţii, a sufletului şi a trupului.Scopul celor care se dedică sau se gândesc să se dedice meditaţiei nu ar trebui să fie o mai bună stare a sănătăţii ori succesul în afaceri, ci atingerea unui nivel superior în natura noastră umană prin cultivarea unor calități precum altruismul, echilibrul sufletesc, o prezență iubitoare și compasiunea, care nu sunt altceva decât însuşiri pozitive modificate.„Iată o carte care îţi poate schimba viaţa. Daniel Goleman şi Richard Davidson îţi arată nu doar puterea formidabilă pe care o are meditaţia, ci şi cele mai inteligente metode de a o practica pentru a obţine maximum de beneficii. Însuşiri modificate este ghidul tău pentru o viaţă mai ancorată în prezent, mai plină de compasiune şi mai împlinită – cine nu îşi doreşte asta?“—Arianna Huffington,autoarea bestsellerului Revoluția somnului „Doi dintre cei mai influenți cercetători din lume au scris cartea supremă despre meditaţie. Bazată pe studii riguroase şi cu adevărat lămuritoare, Însuşiri modificate este o lectură obligatorie pentru toţi cei interesaţi de potenţialul ascuns al minţii umane.“—Daniel Gilbert,

Sursa: www.carturesti.ro


„Milioane de persoane – printre care mă număr şi eu – au fost inspirate de cuvintele şi de cărţile lui John Maxwell. În lucrarea de faţă, John ne împărtăşeşte din nou perspectiva sa remarcabilă referitoare la modul în care fiecare dintre noi ne putem atinge potenţialul maxim, astfel încât să facem o diferenţă pozitivă în vieţile celor din jur.“

– Elizabeth Dole,
fost secretar de stat, senator al Statelor Unite şi
preşedinte alCrucii Roşii Americane

„Îl felicit pe John Maxwell pentru faptul că este un pionier al leadershipului în întreaga lume. În cea mai recentă carte a sa, ne prezintă într-o manieră interesantă cele 15 legi de nepreţuit ale dezvoltării personale. Daca citeşti aceasta carte, vei beneficia de esenţa experienţei lui John, ajungând în scurtă vreme la următorul nivel de succes pe plan personal.“

– Stedman Graham,
speaker, autor şi antreprenor

„În calitate de trainer şi de lider, caut întotdeauna metode pentru a-mi ajuta cursanţii să se dezvolte. Graţie bunului meu prieten, John Maxwell, ai acum la dispoziţie un manual de instrucţiuni cu ajutorul căruia să ajungi la un nou nivel de dezvoltare. Aplică în practică aceste legi şi te vei dezvolta la nivel personal aşa cum nici măcar nu ţi-ai fi imaginat. O lucrare obligatoriu de citit pentru orice persoană care are responsabilitatea de a-i ajuta pe ceilalţi să se dezvolte.“

– John Calipari, renumit antrenor de baschet
al echipei Universităţii din Kentucky

Sursa: www.carturesti.ro


Burta ascunde o comoară a organismului: un al doilea creier. În timp ce creierul de sus gândește, se proiectează pe sine și reflectează, cel de jos, populat de miliarde de neuroni, veghează asupra digestiei și, în același timp, joacă un rol major în formarea emoțiilor. Încă și mai surprinzător, activitatea burții ar influența personalitatea și alegerile noastre, făcându-ne, după caz, timizi sau curajoși.

Aceste descoperiri dau mari speranțe din punct de vedere terapeutic. Există indicii că boli grave precum sindromul Parkinson s-ar naște și s-ar dezvolta în creierul de jos înainte de a-l afecta pe cel de sus.

Cartea de față trece în revistă aceste descoperiri fascinante și propune o serie de sfaturi practice pentru a ne ajuta să ne înțelegem mai bine organismul și să ne controlăm starea de sănătate.

Autorii analizează oportunitatea unor regimuri alimentare și metode terapeutice precum administrarea de probiotice, tipuri de respirație, metode de masaj abdominal și hipnoză. În același timp, abordează subiectul alăptării și explică ce efect are laptele matern sau, după caz, laptele praf asupra nou-născuților.

Sursa: www.carturesti.ro


In discursul lui Dalai Lama, argumentele științei susțin îndemnurile religiei – semn al unei gândiri logice și umaniste.
Vom găsi în aceste pagini câteva dintre poveștile reale ale unor oameni care au pus în practică ideile susținute de el, ca rezultat îmbunătățind viața altora și, în plus, dobândind pentru ei înșiși o sănătate fizică și mentală mai bună. Căci, așa cum ne spune Dalai Lama, ”să iubești e chiar mai important decât să fii iubit”.
Daniel Goleman prezintă aici ceea ce am putea numi ”știința compasiunii” și demonstrează cum aceasta are puterea:
– Să anihileze corupția, acordurile politice secrete și prejudecățile.
– Să vindece ecosistemele care susțin viața pe planetă.
– Să elimine inechitatea socială, prin transparență și responsabilitate.
-Să înlocuiască peste tot în lume violența cu dialogul.
– Să promoveze ideea că toți oamenii sunt egali și pot colabora pentru binele comun.
– Să determine firmele care au ca scop profitul să devină responsabile social și ecologic.
– Să introducă în școli discipline care educă empatia, stăpânirea de sine și etica.
Forța binelui adună laolaltă oameni care cred în puterea compasiunii, fie că sunt creștini ori musulmani, fie că sunt budiști ori au alte credințe. În slujba binelui acționează și oameni care nu au o anumită religie, dar cred în puterea rațiunii și în dovezile științifice care arată cum și de ce societatea materialistă și globalizată de azi trebuie să-și schimbe modul de viață.
Rolul omului pe Pământ nu e acela de a consuma toate resursele planetei și de a distruge ceea ce n-a consumat. Ci de a lăsa copiilor săi o lume mai bună decât a primit.

De peste o jumătate de secol, Dalai Lama – unul dintre cei mai influenți lideri spirituali și politici ai lumii – îndrumă umanitatea pe calea compasiunii, învățându-ne ce înseamnă să trăiești frumos.

Cartea de față – apărută chiar la aniversarea a 80 de ani ai lui Dalai Lama – arată cum ne putem transforma compasiunea într-o forță pozitivă. Avem în față mărturia eforturilor de-o viață ale unui om care și-a pus toată energia în slujba binelui. 
Devenind mult mai mult decât cel mai proeminent exponent al budismului tibetan, cel de-al XIV-lea Dalai Lama este un vizionar cu o profundă înțelegere a evenimentelor petrecute în lumea de ieri și de azi, dar și cu o perspectivă unică asupra viitorului omenirii.
El ne inspiră să luăm măsuri concrete, convingându-ne că a venit timpul să contribuim cu toții la crearea unei lumi mai bune pentru generațiile următoare. 
De-a lungul timpului, milioane de oameni au ascultat sfaturile lui Dalai Lama despre cum putem trăi o viață mai fericită și mai plină de sens. Acum, când lumea are nevoie de îndrumarea lui mai mult ca oricând, el ne arată cât contează actele fiecăruia dintre noi – dacă sunt motivate de compasiune (indiferent cât ar fi de neînsemnate) – pentru a genera o forță a binelui.

„Să facem în aşa fel încât secolul XXI să fie unul al toleranţei şi al dialogului.”
Sfinţia Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama

„O voce a compasiunii şi a înţelepciunii, Sfinţia Sa Dalai Lama ne prezintă un crez convingător pentru a trăi corect în veacul viitor.”
Daniel Goleman

Sursa: www.carturesti.ro


Sub titlul „O autobiografie spirituală”, Sofia Stril-Rever reuneşte o serie de texte menite să alcătuiască un portret coerent al marelui lider spiritual tibetan.
Autobiografia se articulează în jurul celor trei mari angajamente ale vieţii lui Dalai-Lama: ca om, el reafirmă importanţa dezvoltam calităţilor inimii, pentru binele tuturor; în calitate de călugăr budist, propovaduieşte o religie a iubirii şi compasiunii universale şi invita la dialog cu alte religii, precum şi cu oamenii de ştiinţă, cu scopul de a defini principiile unei etici laice, atrăgând atenţia asupra nevoii urgente de îngrijire a planetei; din perspectiva autorităţii de dalai-lama, de lider spiritual şi purtător de cuvânt al libelului, el transpune în practică o politică a păcii şi a căii de mijloc, făcând apel la conştiinţa lumii. Acum când se vorbeşte tot mai mult de civilizaţie planetară şi istorie globală, el cheamă la o revoluţie spirituală şi etică, în care fiecare trebuie să-şi asume partea sa do responsabilitate universală cu scopul de a ocroti viitorul generaţiilor următoare.
Prin amintirile din copilărie evocate cu duioşie şi autoironie, prin învăţaturile budiste şi discursurile în care susţine cu elocvenţă cauza Tibetului, această carte oferă lecţii de viaţă, care îndeamnă la meditaţie, într-un dialog spiritual cu o personalitate de excepţie, care ni se dezvăluie cu inteligenţă şi sinceritate.

Sursa: www.carturesti.ro


„Scopul vietii noastre este cautarea fericirii“, spunea Sanctitatea Sa Dalai Lama. Dar cum putem ajunge la o viata implinita intr-o lume dominata de suferinta, violenta, rasism, nationalism, prejudecati, singuratate? Arta de a fi fericit intr-o lume zbuciumata incearca sa gaseasca solutii la aceasta dilema, impletind preceptele filozofiei budiste cu psihologia si psihiatria moderna. In intalnirile dintre dr Howard Cutler si Dalai Lama, tonul e mereu pozitiv, proaspat si plin de speranta: orice greutate poate fi depasita daca abordam lucrurile dintr-o perspectiva optimista, dar realista. Prin empatie, solidaritate, restabilirea legaturilor cu semenii nostri si intelegerea valorilor comunitatii, ne regasim pe noi insine si suntem fericiti.

Sursa: www.carturesti.ro


Timp de cateva zile, pornind de la lucrarea unuia dintre cei mai mari maestri tibetani, Longchen Rabjam sau Longchenpa, Sfintia Sa Dalai Lama a oferit invataturi generale insa foarte profunde despre buddhism, si un comentariu presarat cu paralele la alte invataturi, cu citate din lucrari de referinta in buddhism, si cu exemple si comentarii personale, unele intr-o nota umoristica.

Lucrarea lui Longchen Rabjampa se refera la invataturile despre Dzogchen ale scolii Nyingma, prima scoala din buddhismul tibetan, fondata de catre Guru Padmasambhava, si considerate a fi unice prin profunzimea si precizia lor.

Datorita eruditiei si intelegerii lui Dalai Lama, precum si a calitatilor exceptionale ale lui Longchenpa, aceasta carte este un manual complet pentru orice fiinta care doreste sa inteleaga calea buddhista catre iluminarea perfecta si omniscienta.

Pas cu pas, metodic, pornind de la realitatile simple care ne inconjoara, Dalai Lama descrie o adevarata harta pentru a ajunge la fericire, la completitudine, la eliberarea de suferinta si la culminarea tuturor calitatilor mintii, incluzand, printr-o logica impecabila, atat motivatia cat si metodele necesare.

Cartea de fata este organizata in trei parti:

– o expunere profunda despre viata cotidiana si despre buddhism in general;

– un comentariu extins la lucrarea lui Longchenpa, documentat cu referinte din alte invataturi si din alte scoli buddhiste, expuse de maestri unanim recunoscuti (Nagarjuna, Asanga, Shantideva, Tsongkhapa, Jikme Lingpa etc.)

– textul integral al tratatului lui Longchenpa, Gasirea linistii prin meditatia asupra Maretei Perfectiuni.

Foarte multe persoane au afirmat ca aceasta a fost una dintre cele mai profunde invataturi oferite de catre Dalai Lama. Asa cum s-a exprimat Tulku Thondrup Rinpoche, „Toti cei care vor sa fie in pace in natura trezita, nemarginita si sublima a propriei minti – [adica in] starea de Buddha – ar trebui sa citeasca aceasta carte.”

Alin Tocaciu

Referinte

„Una dintre cele mai bune si mai bogate carti despre practica meditatiei pe care am citit-o vreodata, oferita de Sfintia Sa cu o precizie si o claritate remarcabile si cu o umilinta si o sinceritate uimitoare. Cartea aceasta le are pe toate”.

Jon Kabat-Zinn, autorul cartii Coming to Our Senses

*

„Este o carte care ne permite, atat cat se poate, sa respiram aerul proaspat al mintii si inimii Sfintiei Sale Dalai Lama. Atat cel care este doar curios cu privire la arta buddhista a fericirii, cat si cel care este experimentat in aceasta practica, se va bucura de ‚linistea si seninatatea’ oferite de aceasta carte. O recomand cu caldura”.

Robert A. F. Thurman, Columbia University, autorul cartii Infinite Life

*

„Stiinta sublima a constiintei din cadrul buddhismului tibetan isi gaseste o exprimare lucida in invataturile despre Mareata Perfectiune. In cartea aceasta, Sfintia Sa Dalai Lama se foloseste de vasta sa eruditie si patrundere pentru a dezvalui atat semnificatia Maretei Perfectiuni, cat si locul avut de aceasta in cadrul buddhismului ca intreg. El clarifica de asemenea interfata dintre buddhism si stiinta moderna, aducand in prim plan asumptiile materialiste care impiedica studiul stiintific al constiintei. Aceasta carte atat de frumos tradusa este o comoara, avand o inestimabila valoare pentru toti cei interesati in patrunderea secretelor si posibilitatilor mintii”

B. Alan Wallace, Presedinte al Santa Barbara Institute for Consciousness Studies

si autorul cartii The Attention Revolution: Unlocking the Power of the Focused Mind

*

„Toti cei care vor sa fie in pace in natura trezita, nemarginita si sublima a propriei minti – [adica in] starea de Buddha – ar trebui sa citeasca aceasta carte.”

Tulku Thondrup Rinpoche

Sursa: www.carturesti.ro


Scopul vietii noastre este fericirea, desi multi oameni cred ca este foarte greu de atins. Sanctitatea Sa Dalai Lama si Howard C. Cutler ne descriu in aceasta carte un drum presarat cu sfaturi bine-venite si intelepte pe care il putem urma si la capatul caruia vom ajunge la o viata mai implinita. Arta fericirii impleteste conceptele si tehnicile de meditatie budiste cu studiile si sfaturile psihologiei occidentale moderne si ne invata cum sa facem fata unor situatii dureroase, dar inevitabile, de ce trebuie sa ne pretuim dusmanii si ce insemnatate au compasiunea, bunatatea si iertarea pentru viata noastra de zi cu zi.

„Vederile lui Dalai Lama isi au radacinile intr-o traditie veche de peste 2500 de ani, care ramane insa temperata de bun-simt si de o intelegere complexa a problemelor moderne. Perspectiva lui asupra greutatilor cu care se confrunta lumea contemporana s-a dezvoltat ca urmare a statutului sau special de personalitate de talie mondiala, care i-a permis sa calatoreasca in nenumarate randuri pe glob, sa se expuna diferitelor culturi si oamenilor din toate categoriile sociale si sa faca schimb de idei cu cei mai de seama oameni de stiinta, lideri religiosi si politici. Rezultatul final este o abordare inteleapta, optimista si, in acelasi timp, realista a modului in care putem face fata problemelor noastre.“ – Howard C. Cutler

„Sa reflectam deci la ce e cu adevarat valoros in viata, la ce da sens vietii si sa ne stabilim prioritatile pe baza raspunsului. Scopul vietii noastre trebuie sa fie pozitiv. Nu ne-am nascut cu scopul de a aduce necazuri, de a face rau altora. Ca viata noastra sa aiba insemnatate, cred ca trebuie sa ne dezvoltam calitatile pozitive, esentiale pentru oameni – caldura, bunatatea, compasiunea. Atunci viata noastra va capata mai mult sens si va fi mai impacata – mai fericita.“ – Sanctitatea Sa Dalai Lama

Sursa: www.carturesti.ro


În acest volum care ne îndeamnă la reflecție, Sfinția Sa Dalai Lama argumentează convingător că religia nu este o necesitate pentru a duce o viață spirituală. Mai degrabă, calea de urmat ar fi să ne concentrăm pe toleranță și înțelegere între religii, ca și pe toleranța și înțelegerea între credincioși și necredincioși. Pentru a înfăptui o astfel de abordare, Dalai Lama propune un sistem de etică seculară, bazat pe o apreciere profundă a umanității noastre comune. 
Adresată cititorului obișnuit, Dincolo de religie este o polemică modernă, care scoate în evidență acele aspecte ale eticii pe care autorul le consideră a fi esențiale. 

„Această carte plină de înțelepciune și omenie, de data asta o operă originală și nu o culegere de prelegeri, este o afirmare incisivă a gândirii Sfinției Sale Dalai Lama despre căile prin care poate fi adusă pacea acestei lumi în suferință.” – Publishers Weekly

„Un ghid impresionant pentru cititorii de toate vârstele, având ca temă principală toleranța și respectul între religii.” – Kirkus Reviews

Sursa: www.carturesti.ro


Emotii vindecatoare. Dialoguri cu Dalai Lama despre ratiune, emotii si sanatate

Oare mintea ne poate vindeca trupul? Cum sunt interconectate creierul, sistemul imunitar şi emoţiile? Care sunt emoţiile asociate cu starea de bine? Cum anume funcţionează înţelegerea, ca funcţie a minţii, în context medical? Există oare o fundamentare biologică a eticii? Cum ne poate ajuta ideea de moarte să înţelegem natura minţii?

Acestea sunt întrebările la care un grup de oameni de ştiinţă cunoscuţi, împreună cu Dalai Lama, au încercat să răspundă în cadrul unor întâl-niri ce au avut loc la Dharamsala, India.

Emoţii vindecătoare este o carte neobişnuită pentru că explorează o „interdependenţă” de un tip aparte, ce constituie însăşi esenţa vieţii: minte, corp, spirit. Întrebările, răspunsurile, comentariile care au constituit acest dialog intens reuşesc să ne lărgească viziunea asupra lumii, explorând conexiuni între aspecte legate de fiinţa umană pe care nu le credeam posibile.

Sursa: www.carturesti.ro


Multe dintre suferinţele îndurate de-a lungul timpului de umanitate au fost generate de emoţii distructive — de acele reacţii afective care ne rănesc pe noi înşine, dar şi pe ceilalţi. Dar ce sunt aceste emoţii şi ce anume le favorizează apariţia sau le declanşează, perturbând echilibrul interior? Cum se manifestă emoţiile în viaţa cotidiană şi ce implicaţii au, mai ales pe termen lung? Oare avem potenţialul de a ne schimba? Şi în ce fel suntem influenţaţi de cultura în care trăim? Există motive de optimism, în ceea ce priveşte controlul emoţiilor distructive? Şi dacă da, atunci cum se pot metamorfoza aceste sentimente, pentru binele şi evoluţia umanităţii?

Veţi găsi răspunsuri la aceste întrebări în cartea de faţă, în paginile căreia Daniel Goleman redă discuţiile purtate, în cadrul unui seminar de cinci zile, între Dalai Lama şi un mic grup de psihologi, neurologi şi filozofi. Demersul lor a avut scopul de a afla dacă ştiinţa şi filozofia pot colabora pentru a identifica, a controla şi a preveni emoţiile distructive — aşa cum sunt ura, mânia, gelozia, ostili­tatea, dispreţul, trufia, amăgirea şi altele asemenea.

Sursa: www.carturesti.ro


Ce stări ale creierului susțin stările mentale de fericire, dragoste și înțelepciune?

Cum vă puteți folosi mintea pentru a stimula și consolida aceste stări pozitive?

În acest ghid practic găsiți atât răspunsurile la aceste întrebări, cât și toate instrumentele necesare pentru a vă transforma creierul așa încât să vă bucurați de toate stările psihice pozitive.

Rick Hanson este doctor în psihologie și profesor de meditație.

Dr. Richard Mendius este neurolog și predă la universitățile California și Stanford.

Sursa: www.carturesti.ro


Peste 15 milioane de exemplare vândute în toată lumea.Încă din primii ani de viaţă, adoptăm o anumită „poziţie de viaţă” faţă de noi şi faţă de ceilalţi. Majoritatea, chiar şi cei cu o copilărie fericită, acţionează din poziţia „Eu nu sunt OK – Tu eşti OK”, susţine Thomas A. Harris. Plecând de la cele trei stări ale eului din analiza tranzacţională, psihiatrul american demonstrează în ce fel această „poziţie de viaţă” negativă contaminează Adultul raţional, făcându-ne vulnerabili în faţa Copilului impulsiv şi a Părintelui hipercritic. Mai departe, autorul ne arată în ce fel putem reface echilibrul sănătos dintre aceste trei stări ale personalităţii, devenind liberi, satisfăcuţi şi OK cu noi înşine şi cu ceilalţi.
„Îi sunt recunoscător doctorului Harris, pentru că a făcut un lucru de care era absolută nevoie. În această carte a clarificat principiile analizei tranzacţionale cu exemple convingătoare şi uşor de înţeles şi le-a legat, cu atenţie şi talent, de cercetări mai largi, precum cele din domeniul eticii.” – Eric Berne
„Analiza tranzacţională le oferă pacienţilor un instrument pe care pot să-l folosească oricând. Oamenii nu trebuie să fie «bolnavi» ca să beneficieze de el. Este o experienţă extrem de satisfăcătoare să vezi cum pacienţii încep să se schimbe începând cu prima şedinţă de terapie şi cum se simt bine, cresc şi se rup de tirania trecutului”. – Thomas A. Harris
Thomas A. Harris (1910–1995) s-a format iniţial în psihanaliză sub tutela lui Harry Stack Sullivan, după care a devenit cel mai cunoscut popularizator al analizei tranzacţionale iniţiate de Eric Berne. A lucrat ca psihiatru în forţele navale americane şi a predat la Universitatea din Arkansas.

Sursa: www.carturesti.ro


Personalitatea noastra de adulti, cu tot ce are pozitiv, dar si negativ, este de neconceput fara familia din care provenim, fara parintii, fratii si surorile noastre. Uneori insa, ramanem prea atasati de prima noastra familie si nu indraznim sa ne cream o familie noua. Alteori, ceea ce este si mai de neinteles si cu consecinte cu adevarat grave pentru noi, ramanem cu prima familie, chiar daca in copilarie am fost frustrati emotional sau chiar abuzati. David Celani ne dezvaluie, pe baza bogatei sale experiente de psihoterapeut, intr-un stil clar si alert, motivele ascunse ale acestei situatii si ne ofera mijloacele sa o depasim si sa ne implinim liber destinul.

David P. Celani este psiholog clinician in Vermont si autor al mai multor carti de specialitate, printre care The Illusion of Love: Why the Battered Woman Returns to Her Abuser.

Sursa: www.carturesti.ro


Cartea lui M. Scott Peck, medic psihiatru cu o îndelungată experienţă în psihoterapie, vorbeşte despre lucruri fundamentale legate de evoluţia actuală a umanităţii: gândire, conştiinţă (sau stare de conştienţă), cunoaştere şi evoluţie spirituală, alegeri făcute în viaţa personală sau într-un cadru organizat (instituţie, societate), dar şi despre „ştiinţa“ lui Dumnezeu. Om de ştiinţă el însuşi, autorul caută, în această carte, să înţeleagă misterele Creaţiei, fiinţa umană ca parte a acesteia, calea spre credinţă şi spre păstrarea ei.

Caracterul raţional al cărţii — convingerea implicită a autorului că omului îi sunt necesare într-un anumit stadiu „dovezile“ — nu ştirbeşte cu nimic transcendenţa subiectului acestei lucrări: căutarea lui Dumnezeu în toate manifestările conştiinţei umane, pornind de la gândire şi ajungând la evoluţia spirituală, atât de necesară omului aflat astăzi în epoca raţiunii. Speranţa lui M. Scott Peck, aşa cum reiese din această carte, este ca următoarea epocă să fie una a integrării, care să cuprindă adevărul decantat din eforturile de cunoaştere de până acum, dar şi căi noi de percepţie superioară, izvorâte din apartenenţa omului la o lume divină. 

Drumul către tine însuţi este o carte devenită deja clasică — s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare numai în SUA şi Canada şi a fost tradusă în mai mult de 20 de limbi.

Sursa: www.carturesti.ro


Pornind de la teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei secolului XX, cartea, construita sub forma dialogului socratic, ne arata ca fiecare dintre noi isi poate controla propria viata, fara a se lasa influentat de traumele trecutului sau de indoielile si asteptarile celor din jur. Acest mod de gandire profund eliberatoare, sustine psihologia adleriana, ne ajuta sa ne dezvoltam curajul de a ne schimba si sa renuntam la limitarile impuse atat de noi insine, cat si de cei din jurul nostru.

O carte care ne va schimba viata si ne va ajuta sa ne eliberam mintea de ganduri si atitudini negative, facand in acelasi timp o schimbare durabila, sa atingem fericirea adevarata si sa avem succes in orice domeniu al vietii noastre.

Sursa: www.carturesti.ro


12 principii pentru a supraviețui și a fi eficient la serviciu, acasă și la școală
Cei mai mulți dintre noi nu au habar de ceea ce se întâmplă cu adevărat în capul lor. Totuși, oamenii de știință care studiază creierul au descoperit detalii pe care orice lider din domeniul afacerilor, părinte și învățător ar trebui să le știe – cum ar fi faptul că trebuie să facem mișcare dacă vrem să avem un creier care să funcționeze la parametri maximi.Cum învățăm? Ce efecte au somnul și stresul asupra creierului? De ce nu se recomandă să facem mai multe lucruri deodată? De ce e atât de ușor să uităm și de ce e atât de important să repetăm cunoștințele noi? Este adevărat că bărbații și femeile au creiere diferite?În fiecare capitol al cărții, autorul prezintă câte o regulă a creierului – ce știu sigur oamenii de știință despre felul cum funcționează creierul uman – și oferă apoi idei care ne pot transforma viața de zi cu zi. Astfel, cititorii vor descoperi că:* fiecare creier este condiționat diferit* activitatea fizică îmbunătățește cogniția* nu încetăm niciodată să învățăm și să explorăm* unele amintiri sunt efemere* între somn și capacitatea de a învăța există o legătură puternică* stresul schimbă modul în care învățăm
În final, vei înțelege cum funcționează creierul uman și cum poate fi exploatat la maximum. 
„Autorul reușește să prezinte funcționarea creierului pe înțelesul tuturor, explicând care este rolul acestuia la locul de muncă sau în sălile de clasă… într-un stil care dă viață cuvintelor.“ – USA Today

„Regulile creierului este una dintre cele mai informative, antrenante și utile cărți ale vremurilor noastre.“ – Garr Reynolds, autor al cărții Presentation Zen
John Medina este expert în biologie moleculară și consultant în cercetare științifică. Este profesor afiliat de bioinginerie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington. A fost fondator a două institute de cercetare a creierului: Brain Center for Applied Learning Reasearch, de pe lângă Universitatea Pacific din Seattle, și Talaris Research Institute, o organizație nonprofit care inițial s-a concentrat pe modul în care copiii de vârste mici codifică și procesează informația. Medina locuiește în Seattle, Washington, cu soția și cei doi băieți ai lor.

Sursa: www.carturesti.ro


„Nu e nevoie să‑ți rezervi un timp special pentru odihnă si relaxare. Nu e nevoie de o pernă specială sau de echipament fantezist. Nu ai nevoie de o oră întreagă. De fapt, momentul de acum este unul foarte potrivit pentru a te relaxa. Probabil că inspiri și expiri chiar în acest moment. Dacă poți să închizi ochii pentru o clipă, fă‑o. Aceasta te va ajuta să fii atent la respirația ta. Corpul tău face o mulțime de lucruri chiar în acest moment. Inima bate; plămânii inspiră și expiră aer; sângele circulă prin vene. Fără efort, corpul tău lucrează și e relaxat în același timp.“ – Thich Nhat Hanh Thich Nhat Hanh este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați maeștri Zen din lumea contemporană, poet și activist pentru pace și drepturile omului. În anul 1967 a fost nominalizat de către Martin Luther King pentru Premiul Nobel pentru Pace. Este autorul a peste 100 de cărți care abordează tematici precum meditația, mindfullnessul sau budismul, volume care s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare doar în Statele Unite ale Americii. Ca o formă de recunoaștere a impactului spiritual pe care-l are asupra umanității este supranumit «celălalt Dalai Lama».“ – Ziarul de Duminică.

Sursa: www.carturesti.ro


„Multă lume consideră viaţa o luptă, dar ea nu este o luptă, ci un joc. Însă unul care nu poate fi jucat cu succes fără cunoașterea legii spirituale. […] Pentru a juca cu succes jocul vieţii, trebuie să ne antrenăm facultatea de a ne imagina. Un om cu această abilitate, antrenat să își imagineze doar binele, va atrage în viaţa sa «toate dreptele dorinţe ale inimii» – sănătate, bogăţie, iubire, pri¬eteni, expresia perfectă a sinelui, idealurile cele mai înalte.“ Florence Scovel Shinn Florence Scovel Shinn, pe care mulţi o includ în galeria scriitorilor din care fac parte James Allen, Wallace D. Wattles și Napoleon Hill, a fost o susţinătoare de marcă a puterii gândurilor, pledând pentru teoria conform căreia viaţa e un joc și, pentru a-l juca bine, trebuie să înţelegi legile universale care îl guvernează. Este considerată unul dintre cei mai populari profesori de teoria succesului din secolul XX.

Sursa: www.carturesti.ro


Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus

Lucrarea de fata este un manual al relatiilor de dragoste in anii ’90. El dezvaluie felul in care se deosebesc barbatii de femei in toate domeniile vietii. Si nu numai ca cele doua sexe comunica diferit, dar ele gandesc, simt, percep, reactioneaza, raspimd, iubesc si apreciaza in mod diferit. Aproape ca par sa provina de pe planete diferite, vorbind limbi deosebite si avand alta nevoie de hrana.Intelegerea aprofundata a diferentelor ajuta la eliminarea multora dintre frustrarile intampinate in relatiile cu sexul opus si in incercarile de a-l intelege. Neintelegerile pot fi spulberate rapid sau prevenite.Sperantele nerealizate sunt corectate usor. Cand iti aduci aminte ca partenerul difera de tine la fel de mult ca cineva de pe alta planeta, poti sa te relaxezi si sa cooperezi, in loc sa te opui si sa incerci sa elimini diferentele.
Un ghid practic pentru imbunatatirea comunicarii si pentru obtinerea rezultatelor dorite in relatiile dumneavoastra.Volumul este un bestseller tradus in toate limbile de mare circulatie. Sfaturile cuprinse in el au ajutat nenumarate cupluri sa-si imbunatateasca relatiile si sa-si comunice mai clar sentimentele si dorintele.

Sursa: www.carturesti.ro


Emotiile

Iată care este diferenţa dintre emoţiile pozitive şi cele negative: dacă deveniţi conştient de o anumită emoţie, iar în lumina lucidităţii dumneavoastră, ea dispare, a fost o emoţie negativă. Dacă deveniţi conştient de o altă emoţie, cu care deveniţi una, dacă emoţia respectivă va cuprinde întreaga fiinţă, atunci este vorba de o emoţie pozitivă. Lumina conştiintei acţioneazã diferit în cele două cazuri: ea le dizolvă pe cele negative, capabile să vă otrăvească viaţa şi le amplifică pe cele pozitive, beatifice, extazice, cu care fiinţa ajunge să devină una. Aşadar, pentru mine acesta este criteriul: dacă luciditatea amplifică emoţia, aceasta este pozitivă; dacă luciditatea dizolvă emoţia, a fost o emoţie negativă. Tot ceea ce nu poate rămâne în lumina conştiinţei este un păcat, şi tot ceea ce creşte în lumina conştiintei este o virtute. Virtutea şi păcatul nu sunt concepte sociale; ele se referă la realizările noastre interioare.

Sursa: www.carturesti.ro


Cartea despre femei

Peste 11000 exemplare vândute din 2002 (anul primei apariţii în limba română) până în prezent.
Universul feminin este oglindit cu fidelitate de Osho, spiritul lui mereu treaz reuşind să surprindă atât ceea ce poate înălţa o femeie cât şi ceea ce o poate dobori.

Sursa: www.carturesti.ro


Cartea despre sex

In aceasta carte, Osho – omul care a inspirat milioane de oameni din America si din intreaga lume – descrie o perspectiva unica asupra sexului, pe care il prezinta ca pe o poarta catre cunoasterea de sine.

Cartea ne oferă o perspectivă fascinantă asupra unor probleme legate de sex, precum ejacularea precoce, gelozia, rolul intimităţii şi diferenţele care există între bărbaţi şi femei. Din ea rezultă că sexul reprezintă un dar fundamental pe care omul îl primeşte de la natură. Cartea ne învaţă că orgasmul ne oferă un crâmpei din transcendenţă, o clipă în care uităm de timp şi de minte, devenind conştiinţă pură. Acesta este modul în care biologicul ne orientează către conştiinţă, pentru a ne cunoaşte astfel mai bine pe noi înşine.

Sursa: www.carturesti.ro


Cartea despre copii

Ce este de făcut când:
-copii au însuşiri care nu ne plac sau devin imposibil de controlat;
-există un conflict între cei doi părinţi în privinţa modului în care copilul trebuie să fie crescut;
-căutaţi să regăsiţi starea de copil, să redescoperiţi inocenţa, să retrăiţi starea de minunare în faţa misterului profund care ne înconjoară.
Aflaţi punctul de vedere spiritual despre aceste situaţii şi multe altele, exprimat de Osho cu multă candoare, inteligenţa şi umor în „Cartea despre copii”.

Sursa: www.carturesti.ro


Peste 10000 exemplare vandute din 2001 (anul primei aparitii in limba romana) pana in prezent. Fragment din carte \”Nimeni nu poate sa garanteze ca doi oameni vor fi impreuna si fericiti pentru totdeauna, pentru ca oamenii se schimba. Cand intalnesti o femeie, ea este o persoana, tu esti o persoana. DupaŁ zece ani tu vei alta persoana, ea va fi alta persoana. Ca un rau, ca apa curgatoare. Cei doi care s-au indragostit nu mai sunt acolo. De acum te agati de promisiunile facute de altii, nu de tine. Un om cu intelegerea lucrurilor nu face promisiuni pentru ziua de maine, ci spune mereu “in acest moment”. Un om sincer nu poate sa promitaŁ. Cum ar putea? Cine stie ce va fi maine? Maine poate ca vine, poate ca nu vine. Vine ziua de maine: poate fi sau poate sa nu fie la fel. Vine ziua de maine si gasesti pe cineva cu care te potrivesti mai profund, mai armonios… Lumea e mare. De ce sa-ti epuizezi toate posibilitaŁtile de astazi? Lasa usa deschisa tuturor variantelor.

Sursa: www.carturesti.ro


Invataturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuti lideri spirituali ai secolului XX, rastoarna tiparele clasice de gandire, provocandu-ne la o permanenta punere sub semnul intrebarii a certitudinilor si la un proces de constientizare de sine. Cartile din seria „OSHO” prezinta viziunea acestuia privind cele mai importante probleme pe care si le pun oamenii interesati de stiinta transformarii de sine si de o spiritualitate adaptata la provocarile cotidiene ale vietii contemporane. 

„Primele trei chakre au legatura cu mancarea, cu banii, cu puterea, cu dominarea, cu sexul. Cea de-a patra este chakra anahata – chakra inimii, lotusul inimii, chakra iubirii. Iubirea este puntea dintre animalic si divin. Al cincilea centru este vishuddha, al saselea este ajna, al saptelea este sahasrara. Iar odata ce ai ajuns la cel de-al saptelea centru, sahasrara, ai ajuns la samadhi: ai ajuns acasa. Nu trebuie sa negi vreunele dintre chakre, caci o chakra care a fost negata nu-ti va permite niciodata sa devii complet – iar cel care nu e complet nu poate sa fie sfant. 

Tot ceea ce aveti trebuie folosit – nimic nu e lipsit de utilitate. Nu aruncati niciodata nimic, altminteri va veti cai intr-o zi. Totul trebuie folosit. Adanciti-va intelegerea, deveniti mai atenti; deveniti mai constienti si incepeti sa priviti in profunzimea fiintei voastre launtrice; cautati sa descoperiti lucrurile ascunse acolo si sa le aduceti la o armonie mai inalta – asta e tot.” 

OSHO

Sursa: www.carturesti.ro


Elemente de budism-John Snelling Piatra Neamt • OLX.ro

Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali şi mai inspiraţi călăuzitori spirituali ai timpului nostru. S a născut în Germania, unde şi a petrecut primii 13 ani din viaţă. După ce a absolvit Universitatea din Londra, a devenit cercetător şi îndrumător la Universitatea Cambridge. La 29 de ani, în urma unei transformări spirituale profunde, vechea sa identitate a fost literalmente dizolvată şi viaţa i s a schimbat radical.

Următorii ani şi i a dedicat înţelegerii, integrării şi aprofundării acestei transformări, care a marcat începutul unei pasionante experienţe spirituale.

Eckhart Tolle nu s a aliniat niciunei tradiţii sau religii, dar nici nu a respins vreuna. Învăţăturile sale transmit un mesaj simplu şi în acelaşi timp profund, cu claritatea şi simplitatea vechilor maeştri spirituali: există o cale către eliberarea de suferinţă şi dobândirea păcii interioare.

De acelaşi autor, la Curtea Veche Publishing au mai apărut: Puterea prezentului, Puterea prezentului. Ghid practic şi Liniştea vorbeşte.

Cu ghidul spiritual Puterea prezentului, Eckhart Tolle a inspirat milioane de cititori să descopere libertatea și bucuria unei vieți trăite pe tărâmul lui „acum“. În cartea Un pământ nou, autorul înaintează pe calea deschisă de această idee și arată cum conștiința umană poate înflori prin diminuarea egoului, esențială atât pentru a dobândi fericirea personală, cât și pentru a clădi o lume în afara conflictului și a suferinței. Tolle explică amănunțit cum atașamentul nostru față de ego creează disfuncții care ne conduc la mânie, gelozie și nefericire, arătându-ne totodată cum să trezim în noi o conștiință cu totul nouă și cum să pășim pe calea unei existențe cu adevărat împlinite.

Un îndemn la trezire pentru întreaga planetă… Un pământ nou ne ajută să nu ne mai pricinuim suferință de unii singuri scormonind obsesiv în trecut și făcându-ne griji în legătură cu viitorul, căci ne îndrumă să trăim în prezent. 
— Oprah Winfrey

Sursa: www.carturesti.ro


„Aceasta nu este o carte pe care s-o citeşti din scoarţă în scoarţă şi apoi s-o uiţi în bibliotecă. Trăieşte cu ea, răsfoieşte-o frecvent şi, cel mai important, las-o deoparte la fel de frecvent, altfel spus, petrece mai mult timp ţinând-o în mână decât citind-o. Mulţi cititori vor simţi impulsul firesc de a se opri după fiecare frază, de a face o pauză pentru a reflecta asupra celor scrise. Este mult mai util şi mai important să te opreşti din citit decât să continui să citeşti. Îngăduie cărţii să-şi îndeplinească menirea, să te trezească şi să te scoată la lumină departe de cărările bătătorite ale gândirii tale repetitive şi condiţionate.“ Eckhart Tolle

Sursa: www.carturesti.ro


Oricui ii place o fabula reusita, si aceasta este, cu siguranta, una dintre ele. Protagonistul este Julian Mantle, avocat de mare succes cu un program innebunitor si un set rusinos de prioritati spirituale. Desigur, a fost nevoie de o criza (un atac de cord) pentru a-l face pe Mantle sa ia o pauza. Si pauza a facut – vanzandu-si brusc toate bunurile mult-iubite pentru a calatori prin India in cautarea unei existente care sa aiba un sens. Invatatorii, guru, din Himalaya intalniti in drum dau sfaturi simple, cum ar fi acesta: „Ceea ce ti se asterne in fata si ceea ce se afla in urma ta nu inseamna nimic pe langa ceea ce se afla inlauntrul tau”. Totusi, iti vine usor sa treci peste simplitatea istorisirii fiindca fiecare sambure de intelepciune este adaptat in asa fel incat sa se adreseze persistentelor stari de neliniste interioara ale intelectualului occidental.

Cartea este un bestseller international si este citata ca referinta de toti autorii din domeniul dezvoltarii personale.

Sursa: www.carturesti.ro


Majoritatea oamenilor ajung să-și dea seama care sunt cele mai importante lucruri în viață atunci când sunt prea bătrâni ca să mai facă ceva în privința lor. Ei își petrec mare parte din cei mai buni ani ai lor urmărind lucruri care, în cele din urmă, contează prea puțin. În timp ce societatea ne invită să ne umplem viețile cu obiecte materiale, cea mai bună latură a noastră știe că plăcerile mai elementare sunt cele care ne îmbogățesc și ne susțin. Indiferent cât de grele sau de ușoare sunt condițiile noastre actuale, cu toții avem o abundență de binecuvântări simple în jurul nostru – care așteaptă să fie recunoscute drept ceea ce sunt. Pe măsură ce facem asta, fericirea noastră se amplifică. Recunoștința noastră se extinde. Și fiecare zi devine un dar care ne taie răsuflarea.

Cel mai important dar pe care ni-l putem oferi nouă înșine este angajamentul de a ne trăi viața autentică. Totuși, nu este ușor să fim cinstiți cu noi înșine. Trebuie să ne eliberăm de ispitele societății și să ne trăim viața în condițiile impuse de noi, cu valorile noastre și în armonie cu visurile noastre originale. Trebuie să ne accesăm propriul sine ascuns; să ne explorăm speranțele, dorințele și slăbiciunile profunde și nevăzute, cele care ne fac să fim noi înșine. Trebuie să înțelegem prin ce am trecut și spre ce ne îndreptăm. Fiecare decizie pe care o luăm, fiecare pas pe care îl facem trebuie să fie atestate de angajamentul nostru de a trăi o viață reală, sinceră și autentică pentru noi înșine și pentru nimeni altcineva. Și, pe măsură ce continuăm, putem fi siguri că vom avea parte de un noroc ce ne va întrece cu mult orice închipuire.

Sursa: www.carturesti.ro


Ai obosit să joci pe mize mici cu propria viață? Simți că ți-a fost menit să obții de la viață mult mai mult decât ai acum? Ești pregătit să devii un om de succes, incredibil de eficace și extrem de împlinit, lucrând și trăind la un nivel extraordinar? Dacă da, atunci acest ghid a fost scris pentru tine. Cu pasiune și inspirație, provocatoare și plină de idei mărețe care te îți vor aduce viața ideală mai rapid decât te-ai fi gândit vreodată, Ghidul măreției este una dintre acele cărți rare care au puterea de a-ți descătușa potențialul și de a îți trezi cel mai bun sine.

Sursa: www.carturesti.ro


Descopera-ti destinul

Robin Sharma este unul dintre cei mai renumiti experti in domeniul dezvoltarii si transformarii personale, totodata un lider iluminat atat in propria viata cat si pentru milioane de oameni pe care i-a ajutat sa-si descopere destinul si sa-si implineasca visurile. Fost avocat, cu doua diplome in Drept, Robin Sharma a parasit scena litigiilor, transformandu-si radical viata. In prezent, cunoscut peste tot in lume ca fiind una dintre cele mai stralucite minti in leadership si ca orator motivational de mare succes, Robin Sharma reuseste sa ajunga la inima oricarui om prin cuvintele sale simple, dar pline de intelepciune si prin fabulele sale spirituale profunde. Printre clientii sai se numara megacorporatii precum Microsoft, FedEx, IBM, General Motors si Kraft. Este autorul bestsellerelor internationale: Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul, Invataturi spirituale pentru familia ta si Atinge maiestria in leadership.

DESCOPERA-TI DESTINUL cu Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul de Robin Sharma este genul de carte cu impact puternic asupra vietii tale pentru ca inca de la primele pagini declanseaza un proces profund de transformare. Vei lua usor si natural decizia de a-ti schimba viata si vei continua sa aplici principiile invatate, integrandu-le in rutina ta zilnica. 

Sursa: www.carturesti.ro


„Este o carte extraordinară care te învaţă cum să îţi creşti copilul fericit, sănătos şi încrezător în forţele proprii, astfel încât să devină lider în toate domeniile vieţii.”

Brian Tracy, autorul cărţii Maximum Achievement

În cartea ÎNVĂŢĂTURI SPIRITUALE pentru FAMILIA TA, faimosul autor al bestsellerului care a făcut senzaţie în întreaga lume – Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul – şi totodată gurul în leadership recunoscut la nivel internaţional dezvăluie tehnici simple, dar uimitor de eficiente care te ajută să faci din copilul tău un lider, în timp ce tu vei deveni tot mai împlinit şi mai mulţumit de viaţa ta. Cu o viziune pătrunzătoare şi un entuziasm însufleţitor, Robin S. Sharma îţi dezvăluie Cele 5 Lecţii de Desăvârşire a Liderului de 
Familie şi îţi oferă învăţături practice care îţi arată cum să:

pui în valoare cele mai importante calităţi şi cele mai elevate abilităţi ale copilului tău;
îţi consolidezi relaţiile cu cei dragi;
îţi inspiri copilul să aibă tărie de caracter şi înţelepciune în gândire;
îl înveţi să-şi construiască visuri ambiţioase şi să atingă adevăratul succes;
readuci echilibrul în viaţa ta şi să trăieşti simplu, în pace şi bucurie;
îţi concentrezi atenţia pe ce este mai important în viaţă şi să te bucuri de darurile ei.

Sursa: www.carturesti.ro


În această carte aşteptată cu nerăbdare, care face parte din seria bestsellerului internaţional Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul, gurul în leadership şi celebrul orator, Robin S. Sharma, dezvăluie un sistem pas cu pas, extraordinar, care va readuce încrederea, angajamentul şi entuziasmul în organizaţia pe care o conduci şi îţi va transforma complet modul de a trăi. Cu o abordare demnă de un mare maestru, simplificând ingenios totul, Sharma a extras din cele mai puternice învăţături de leadership 8 lecţii extrem de practice pe care liderii, managerii şi antreprenorii le pot aplica pentru a ridica moralul angajaţilor, a spori încrederea şi a creşte productivitatea în aceste vremuri tumultoase, în acelaşi timp construindu-şi pentru ei o viaţă mult mai armonioasă. Scrisă ca o fabulă uşor de citit, Atinge măiestria în leadership este o carte care te va impresiona profund şi te va inspira să devii un lider adevărat care transformă vieţi, aduce valoare autentică lumii în care trăieşte şi Iasă o moştenire frumoasă şi perenă.

Sursa: www.carturesti.ro


Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „C.S. Lewis SFATURILE UNUI DIAVOL BATRAN CĂTRE UNUL MAI TÂNĂR „Mai mult decât oricare alt gânditor al secolului XX, Lewis și-a ajutat cititorii să găsească răspunsla întrebările lor filozofice. Los Angeles Times HUMANITAS”

“ Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” (orig. Screwtape letters, 1942) este una dintre cele mai savuroase cărţi ale lui C.S. Lewis şi a fost publicată la editura Humanitas, în mai multe ediţii (2003 este cea folosită de noi), în traducerea Soranei Corneanu. Este o satiră creştină, deci să nu ne mirăm că personajele principale sunt …doi demoni: unchiul Sfredelin şi nepotul acestuia, Amărel. Cartea cuprinde 31 de scrisori pe care Sfredelin le adresează nepotului său cu rolul de a-l ajuta pe novicele demon să prindă în mrejele sale prin ispite şi subtile tehnici diavoleşti sufletul unui tânăr londonez, numit în scrisori, „pacientul“. Acesta din urmă, un recent convertit, provine din clasa mijlocie, duce o viaţă banală, nu iese în evidenţă prin nimic spectaculos: este o personificare a creştinului obişnuit, iar viaţa sa, aşa cum vedem din epistole, este o viaţă asemănătoare cu a fiecăruia dintre noi, marcată de banal, incertitudine şi oscilaţie.”


Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „10 Grit PUTEREA PERSEVERENȚEI ERENȚEI PASIUNII și a Angela Duckworth”

Pornind de la propria poveste – aceea de fiică a unui om de ştiinţă care îi deplângea frecvent lipsa de „geniu” – Angela Duckworth descrie dificultăţile de care s-a lovit de-a lungul carierei sale și care au condus-o spre ipoteza că secretul realizărilor excepționale nu este, de fapt, talentul, ci o combinaţie unică de pasiune şi perseverenţă pe care ea o numește grit. Autoarea le face cunoștință cititorilor cu profesori care lucrează în unele dintre cele mai dure şcoli din lume, cu cadeţi care se chinuie în primele lor zile la Academia Militară West Point şi cu tineri finalişti care se întrec la Concursul Naţional de Rostire pe Litere. De asemenea, Angela Duckworth scoate la lumină povești fascinante din istorie şi strânge la un loc cele mai utile idei rezultate din experimentele moderne din domeniul performanţelor de vârf. Nu în ultimul rând, le împărtăşeşte cititorilor ceea ce a aflat intervievând zeci de oameni de succes, de la Jamie Dimon, CEO JPMorgan, la Robert Mankoff, redactorul-şef al rubricii de caricaturi din The New Yorker, până la Pete Carroll, antrenorul echipei Seattle Seahawks. Personală, revelatoare şi având chiar potenţialul de a-ţi schimba viaţa, Grit este o carte despre gândurile care îţi trec prin cap când eşuezi şi cum exact aceste gânduri – nu talentul sau norocul – fac toată diferenţa. Le-aș fi citit încontinuu, cu voce tare, din această carte copilului meu, soţului meu și tuturor celor pe care îi iubesc. Într-adevăr, către excelenţă nu există o scurtătură. Dar există o hartă şi tu o ţii în mână. Amanda Ripley, autoarea bestsellerului The Smartest Kids in the World (în curând la Publica) Pentru oricine speră să muncească mai eficient sau să trăiască mai bine, Grit este o lectură esenţială, care îi poate schimba viaţa. Daniel H. Pink, autorul cărţilor Drive şi A vinde e omeneşte Complet captivantă, motivantă şi originală… Odată ce ai început să citeşti Grit, nu o mai poţi lăsa din mână. Amy Cuddy, autoarea cărţii Prezență Psihologii au căutat decenii întregi secretul succesului, dar cea care l-a găsit a fost Angela Duckworth. În această carte inteligentă şi dinamică, autoarea nu ne spune doar care este acesta, ci şi cum să-l obţinem. Daniel Gilbert, autorul cărţii În căutarea fericirii Grit este o replică fascinantă şi convingătoare dată cultului fundamentalist al IQ-ului. Duckworth ne reaminteşte că perseverenţa şi pasiunea sunt singurele care îi diferenţiază pe oamenii de succes de restul. Malcolm Gladwell


Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Ryan Holiday defineste ego-ul intr-o maniera originala, considerand ca acesta reprezinta: „Egoul pe care il intalnim de obicei are o definitie mai simpla: o credinta nesanatoasa in propria noastra importanta. Aroganta. Ambitie centrata pe sine. Aceasta e definitia care va fi folosita in aceasta carte. Este acel copil suparacios din launtrul fiecarei persoane, cel care alege sa faca lucrurile cum vrea, indiferent de orice si de oricine. Nevoia de a fi mai bun decat, mai mult decat, recunoscut pentru, mult peste orice merit real – acesta este egoul. E sentimentul de superioritate si de certitudine care depaseste granitele increderii si talentului.”


Este posibil ca imaginea să conţină: text care spune „#1 New York Times Bestseller eckhart TOLLE puterea PREZENTULU”

Putem privi această carte ca pe o provocare: imaginea pe care o dăm acum realităţii este într-adevăr şi cea mai adecvată, adevărul ultim despre noi înşine? Ştim cine suntem, care este puterea noastră reală şi în ce rezidă ea? Însă ea este, de fapt, o călătorie spirituală în care să depăşim locurile comune ale gândirii cotidiene. Cea mai înrădăcinată prejudecată este aceea că suntem totuna cu mintea noastră. Într-adevăr, mintea poate fi un instrument extraordinar, dar în acelaşi timp este principala sursă a anxietăţii noastre. Cu fluxul ei constant de gânduri despre trecut şi griji legate de viitor, mintea ne macină personalitatea, liniştea, potenţialul şi ne împiedică dezvoltarea spiritului. Mulţi dintre noi vor descoperi că obstacolul cel mai mare în calea acestei dezvoltări îl reprezintă relaţiile noastre cu ceilalţi, mai ales relaţiile intime. Urmând lumina călăuzitoare a acestei lecturi, putem ajunge la comuniunea reală cu ceilalţi. Ne putem descoperi sinele autentic, complet şi perfect. Putem deveni noi înşine, stăpâni pe forţa noastră spirituală reală – dacă ne abandonăm momentului prezent.


Este posibil ca imaginea să conţină: text

Conversatia pe care Neale Donald Walsch o poarta cu Dumnezeu este inclusa in sase volume si inca nu s-a terminat! Cele sase volume sunt: Conversatii cu Dumnezeu, vol. I, II, III, Prietenie cu Dumnezeu, Comuniune cu Dumnezeu, Momente de gratie. Din toate cartile se revarsa asupra noastra, a cititorilor, o dragoste nelimitata și neconditionata cu care Dumnezeu ne invaluie in permanenta. Aceasta iubire a lui Dumnezeu ne face sa intelegem ca nu suntem singuri si exemplifica, mai mult decat orice, vorbele spuse in Noul Testament (Ioan X, 30): „Cu totii Una suntem”.


Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, text care spune „Irvin D. Yalom CĂLĂTORIA CATRE SINE Memoriile unui psihiatru VELANT ANT CARți FRSEMATE”

Dacă psihoterapia ne dă șansa unei ,,existențe examinate”, atunci volumul autobiografic – Călătoria către sine – al lui Yrvin D. Yalom ne oferă ceva în plus. Imaginea de cealaltă parte a oglinzii, parcursul psihoterapeutului, cu încercările, cu punctele de cotitură, iubirile și îndoielile, dar și momentele de ,,Evrika!”. Yalom se dezvăluie cititorului prin acest demers introspectiv curajos și profund umanist: psihiatrul, asemeni tuturor, traversează aceleași distanțe în drumul către sine. “Sunt un începător al vârstei de optzeci și cinci de ani. Uneori accept ideea că bătrânețea ar trebui să fie un timp de odihnă, liniște și reflectare împăcată. Totodată, știu că încă mai există sentimente turbulente din tinerețea mea care continuă să amenințe că vor ieși la suprafață imediat ce încetinesc ritmul. Am citat mai devreme cuvintele lui Dickens: „Întrucât, apropiindu‑mă de‑acum tot mai mult de sfârșit, mă deplasez într‑un cerc tot mai aproape de început.“ Sunt cuvinte care mă bântuie. Simt tot mai mult forțele care mă trag înapoi spre începuturile mele.”Irvin D. YalomIrvin D. Yalom este profesor emerit de psihiatrie la Universitatea Stanford şi practică psihiatria în San Francisco şi Palo Alto. Împreună cu soţia sa, Marilyn, are patru copii şi şapte nepoţi. Locuieşte în Palo Alto, California.


Este posibil ca imaginea să conţină: 3 persoane, cadru apropiat, text care spune „Capcana PP narcisismului PSIHOLOGIE PRACTICA Îndrumar de cunoaștere a naturii umane și de autocunoaștere REINHARD HALLER TREI”

Vă întrebați câteodată ce îi determină pe unii dintre oamenii din viața voastră să caute cu orice preț excelența, să cerșească atenție și laude, să înnebunească de furie, să tacă în mod obstinat, să se simtă jigniți din nimic sau să tragă sforile în fundal? S-ar putea ca în toate aceste cazuri să aveți de-a face cu forme ale unui narcisism dus la extrem. Deși în dozajul potrivit, narcisismul este esențial pentru dezvoltarea unei stime de sine sănătoase, pentru performanță și creativitate, în supradoză, el devine cauza patologiilor, nevrozelor, lăcomiei și conflictelor. Narcisicul nu este numai acela care se consideră excepțional și are nevoie de laude ca de aerul pe care îl respiră, ci poate fi și cel care te vlăguiește de energie, cel ce suferă în tăcere și, în cel mai grav caz, psihopatul. Cum îi recunoaștem, așadar, pe narcisici, cum le aflăm motivațiile și, mai ales, cum putem să ne ferim de ei? Veți afla din această carte tot ce trebuie să faceți pentru a conviețui într-un mod sănătos cu narcisicii, inclusiv cele 10 reguli de abordare – de la oglindire și stabilirea de limite la eliberarea de sub aura lor și lauda rezervată.


Trebuie sa credem ca, asa cum piatra de la mormant a fost data la o parte, la fel ca fi indepartat orice obstacol din calea comuniunii depline. Va fi un har al invierii, pe care il putem preguista chiar astazi. Ori de cate ori cerem iertare unul altuia pentru pacatele savarsite impotriva altor crestini si de cate ori gasim curajul de a ierta si de a primi iertarea, noi experimentam Invierea!

Sursa: www.carturesti.ro


Alchimistul a fost tradus în 80 de limbi, a stabilit recorduri absolute de vânzări şi a schimbat nenumărate vieţi.

Alchimistul, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume. Cartea, uluitoare prin simplitatea şi înţelepciunea ei, este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago care îşi părăseşte casa din Spania, aventurându-se în deşertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide. Nimeni nu ştie care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depăşească obstacolele întâlnite în drumul prin deşert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumeşti se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său.

Plină de culoare, evocatoare şi profund umană, povestea lui Santiago este o mărturie etern valabilă despre cum ne putem schimba urmându-ne visele şi despre cât este de important să ne ascultăm inima.

„Paulo Coelho stăpâneşte secretul Alchimiei literare.“ (Kenzaburō Ōe, Premiul Nobel pentru literatură)

Sursa: www.carturesti.ro


Profesiune de credinţă individualistă, respingere a fiecărei doctrine, blamare a lumii guvernate de bani şi de putere, elogiu al vieţii contemplative şi al peisajului unei Indii recreate cu măiestrie, Siddhartha este, în esenţă, un roman iniţiatic, devenit, de-a lungul timpului, text „sacru”. Călătoria spre Soare-Răsare – o poveste despre redescoperirea naturii umane Şi refacerea drumului spiritual după efectele devastatoare ale celor două războaie mondiale, trăite de autor.

Sursa: www.carturesti.ro


Acest Pelerin rus anonim calatoreste de peste 150 de ani prin lume, pastrand aprinsa lumina candelei numite Rugaciunea inimii. Prin povestirile sale, depanate mai intai pe teritoriul Imperiul Tarist si apoi in intreaga lume prin traducerea acestei carti, vocea lui dezvaluie cu pioasa blandete tehnicile mentale, de respiratie, de concentrare interioara si practica neintrerupta a rugaciunii asa cum au fost folosite timp de secole in manastirie de la Sfantul Munte Athos.

Sub forma a sapte povestiri de profunda evlavie crestina, impartasite in cel mai colocvial grai de secol XIX, aceasta carte este intrarea in studiul invataturilor din Filocalia. Marturisirea unui pelerin are darul de a trezi in cititor vocea inimii care murmura usor o singura rugaciune… simpla dar biruitoare: Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma!

Celor care cauta un mod de a introduce cu candoare in viata de zi cu zi dimensiunea unei inimi adunate constant in rugaciune si efectele unei astfel de practici meditative crestine aceasta carte le aduce raspunsul la intrebarea: „CUM?”

„Radacina, capul si puterea tuturor patimilor si lucrarilor din om este iubirea de sine, care e innascuta. Acest adevar este intarit cu multa limpezime de ideea de baza si obsteasca a autoconservarii. Orice dorinta, orice intreprindere, orice lucrare omeneasca au drept tinta satisfacerea iubirii de sine, cautarea propriei fericiri. […] o fireasca trezire spre rugaciune este cerinta iubirii de sine, care cu multa greutate isi atinge telurile sale. Cu cat omul propaseste mai putin, dar are in vedere fericirea proprie, cu atat mai mult doreste, cu atat mai puternic isi revarsa dorinta in rugaciune si se indreapta cu cererea celor dorite catre cauza necunoscuta a tuturor celor ce exista. Prin urmare, iubirea de sine innascuta este stihia principala a vietii, este pricina fundamentala care il imboldeste pe omul firesc spre rugaciune.”

„Stai singur si linistit, pleaca-ti capul, inchide ochii, rasufla usor si inchipuie-ti ca privesti in propria-ti inima. Aduna in inima toate gandurile din sufletul tau. Rasufla si zi: Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma! Fa rugaciunea miscand usor buzele sau rosteste-o in minte. Incearca sa alungi de la tine toate celelalte ganduri. Fii linistit, fii rabdator si repet-o cat poti de des.”

„Trairile launtrice, pline de dulceata, ce se ivesc in vremea rugaciunii, cat de placute sunt ele pentru sufletul nostru. Aceste simtiri sunt: dulceata care izvoraste din inima; caldura placuta si lumina ce se revarsa in launtru; incantarea negraita; bucuria, pacea, linistea adanca, fericirea cereasca, multumirea de viata, care ne sunt insuflate prin lucrarea rugaciunii.”

Sursa: www.librex.ro


Marea revelație a literaturii ruse din 2015, romanul Zuleiha deschide ochii, salutat cu entuziasm la apariție de Ludmila Ulițkaia și Evgheni Vodolazkin, a fost recompensat cu cele mai importante premii: Bolșaia Kniga (dublu câștigãtor, Premiul întâi și Premiul cititorilor – Locul întâi), Iasnaia Poliana (Lev Tolstoi) și Kniga Goda. Este în curs de traducere în peste treizeci de limbi.
Zuleiha, o tânără gravidă dintr-un sat de tătari, e deportată în Siberia după uciderea soțului ei de către un ofițer din Armata Roșie. Face o călătorie lungă și chinuitoare, alături de țărani deschiaburiți și intelectuali leningrădeni, deținuți de drept comun, musulmani și creștini, credincioși și atei, ruși, tătari, nemți și ciuvași, ajungând într-un loc pustiu, cu o natură neîndurătoare. Iar comandantul coloniei de muncă înființate aici este chiar ucigașul soțului ei. Cu o tensiune crescândă, redată magistral de autoare, între Zuleiha și comandant se înfiripă o iubire stranie, reținută, dar de o intensitate covârșitoare. Personajele se transformă, rolurile se inversează, adevărurile devin incerte. Singura certitudine a eroinei rămâne dragostea față de fiul ei, Iusuf, pentru salvarea căruia este hotărâtă să plătească orice preț. Un roman impresionant prin amploare, suflu epic, forță de evocare și umanism.
„Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. O carte foarte puternică, care aduce un suflu nou în literatura rusă.” (Evgheni Vodolazkin)

Sursa: www.carturesti.ro


Secretele supreme ale increderii depline in sine / The ultimate secret of total self-confidence de Dr. Robert Anthony ne readuce aminte sau ne face sa constientizam faptul ca viata noastra este suma gandurilor pe care le avem si nu o consecinta a circumstantelor exterioare carora tindem sa le acordam o atentie prea mare. Asadar, iti urez bun venit la bordul unui audiobook ce te va invata sa rupi lanturile limitarilor care te-au impiedicat pana acum sa devii ceea ce iti doresti. Autorul iti dezvaluie 14 secrete care te vor ajuta sa ajungi mai usor la dobandirea increderii depline in sine printr-o atitudine mentala pozitiva. Dr. Robert Anthony iti promite ca: Daca te afli intr-o situatie in care parca bati pasul pe loc sau te simti complexat si incapabil sa infrunti viata cu entuziasm si incredere, atunci aceasta carte este pentru tine. Daca te dezgusta mediocritatea, daca esti dezamagit de rezultatele pe care le-ai avut in trecut si nu te multumesti sa fii o frunza purtata de vant, aceste pagini iti ofera o alternativa. Daca poti fi deschis si receptiv la noi concepte, valori si convingeri, vei descoperi motivul pentru care poti si pentru care ar trebui sa iti reorganizezi sistematic procesele de gandire pentru a-ti trezi NOUL SINE!

Dr. Robert Anthony este un bun cunoscator al misterelor mintii umane, fiind totodata omul din umbra pentru unii dintre cei mai de succes oameni ai planetei. Detine un doctorat in psihologie comportamentala la Pacific Western University si a lucrat ca psihoterapeut, practician in domeniul programarii neurolingvistice, maestru hipnotizator, consultant personal de performanta si coach. Este specializat in toate formele de terapie prin energie fiind autorizat de Consiliul American de Hipnoterapie si membru al Asociatiei pentru Psihologie Energetica Comprehensiva. Este unul dintre cei mai cautati consultanti si oratori din lume, de-a lungul timpului locuind in mai multe zone ale planetei printre care: Statele Unite, Marea Britanie, Suedia, Rusia si Noua Zeelanda. In momentul de fata este stabilit in Australia. Autorul este convins ca te poti schimba intrucat s-a dovedit ca dureaza aproximativ 21 de zile pentru a rupe tiparul unui obicei vechi si distructiv sau pentru a crea unul nou si pozitiv.

Poti deveni persoana aceea increzatoare capabila sa realizeze tot ce isi propune in viata cu conditia de a-ti schimba putin modul de gandire. In acest sens autorul iti dezvaluie pe parcursul cartii secretele dobandirii increderii depline in propriile forte. Acestea sunt:

Secretul nr.1: Cum sa iesi din starea de hipnoza Potrivit Dr. Robert Anthony, fiecare dintre noi ar trebui sa constientizeze faptul ca in momentul prezent suntem hipnotizati de convingeri, concepte si valori false care ne impiedica sa ne exprimam adevaratul potential. Asta pentru ca: atat tu, cat si eu suntem in primul rand rezultatul a ceea ce ne-a fost spus si predat, si a ceea ce ne-a fost vandut si am cumparat. Odata ce vom scapa de convingerile false, vom deveni liberi sa atingem orice obiectiv, oricat de indraznet ar fi acesta.

Secretul nr.2: Robie sau libertate? Nu putem sa fim liberi cu adevarat atat timp cat ne obisnuim sa ne bazam, sau mai mult decat atat, sa fim dependenti, de alti oameni, indiferent cine ar fi acestia: prieteni, rude, soti, sotii, etc. Autorul insista ca parintii sa isi lase copiii sa se descurce singuri de timpuriu, pentru a nu-i transforma in niste adulti dependenti, incapabili sa se descurce in viata. Tot aici autorul vorbeste despre cat de nociva este competitia, dar si despre puterea distructiva a laudelor si a comparatiilor, rugandu-te sa intelegi ca: Nimic nu te poate impiedica sa obtii increderea totala in tine daca o doresti cu adevarat. Insa pana nu te eliberezi singur de certitudinile eronate conform carora dependenta, manipularea, conformismul, comparatiile si competitia sunt esentiale bunastarii tale, nu iti vei putea crea viata pe care ti-o doresti. Doar atunci cand vei hotari sa faci tot ce poti pentru a te elibera mental, emotional, fizic si spiritual, vei fi capabil sa te transformi in acea persoana cu incredere in sine la care aspiri.

Secretul nr.3: Arta acceptarii de sine Potrivit autorului, una dintre cele mai bune metode de a-ti cladi o stima de sine ridicata este sa stii cum apare stima de sine scazuta si cum se manifesta ea in viata altor persoane. Astfel vei deveni capabil sa vezi ce poti face pentru a-ti creste nivelul stimei de sine, lucru imperios necesar din moment ce o stima scazuta de sine se transmite peste generatii. Vei afla astfel cum, de cele mai multe ori, sursa stimei noastre scazute de sine se afla in copilarie si in greselile pe care le-au facut parintii nostri fata de noi. Tot aici vom afla caracteristicile persoanelor cu stima scazuta de sine si cat de grave pot fi uneori consecintele neincrederii. Stima de sine pozitiva nu este acceptarea intelectuala a talentelor si realizarilor. Este acceptarea personala de sine. Dezvoltarea unei stime de sine pozitive nu este o recompensare a egoului. Nu esti indragostit de propria persoana intr-o maniera egoista. Pur si simplu, iti dai seama ca esti cu adevarat un individ unic si merituos; unul care nu are nevoie sa impresioneze alti oameni cu realizarile sau cu averea lui materiala. De fapt, persoana care se lauda si se mandreste constant sufera de unul dintre simptomele clasice ce indica o stima de sine scazuta.

Secretul nr.4: Problema constientizarii Constientizarea este definita de Dr. Robert Anthony drept claritatea cu care percepi si intelegi constient si subconstient tot ceea ce iti afecteaza viata. Este suma totala a experientelor tale de viata, printre care conditionarile, cunostintele, intelectul, intuitia, instinctele si tot ce percepi prin cele cinci simturi. Nivelul tau actual de constientizare iti indica dispozitiile, atitudinile, reactiile emotionale, prejudecatile, obisnuintele, dorintele, nelinistile, fricile, aspiratiile si scopurile. Si, cel mai important, iti indica sentimentul de valoare personala; cu alte cuvinte, cum te simti in raport cu tine insuti. Potrivit autorului, devenim capabili sa intelegem de ce suntem asa cum suntem si mai ales, invatam sa ne iubim si sa ne acceptam asa cum suntem, imediat ce devenim constienti de adevarul despre noi insine. Iar imediat ce am invatat sa ne iubim si sa ne apreciem pe noi insine, vom inceta sa ne criticam si ne vom accepta asa cum suntem.

Secretul nr.5: Eu nu sunt vinovat, tu nu esti vinovat Nu poti dobandi increderea deplina in tine insuti atat timp cat in adancul tau persista acel sentiment de vinovatie sadit prin varii metode in fiecare dintre noi de familie sau de societate, desi de foarte putine ori este cu adevarat justificat. Autorul iti exemplifica cele 7 forme principale de vinovatie si te incurajeaza sa nu te mai simti vinovat, dandu-ti sansa astfel sa iti atingi adevaratul potential. Pentru a-ti dezvolta increderea in sine, e important sa inveti din comportamentele din trecut. Dar sa te simti vinovat pentru ce ai facut nu inseamna sa inveti din trecut. Sa inveti din trecut inseamna sa recunosti greselile si sa reusesti, in masura in care te ajuta puterile si constientizarea, sa nu le repeti. Sa te flagelezi mental pentru ceea ce ai facut sau sa pierzi timp pretios si energie pentru a te simti vinovat, rusinat sau nedemn nu fac parte din aceasta lectie. Asemenea emotii negative nu fac decat sa te impiedice sa-ti schimbi experientele din viata prezenta, pentru ca atentia se concentreaza in principal pe trecut.Puterea pozitiva a iubirii Definitia pe care o da autorul iubirii este urmatoarea: Iubirea este acea forta a universului care atrage, uneste si pune in armonie. Acestea fiind spuse, nu ar trebui sa te surprinda deloc faptul ca pana si lucrurile neinsufletite simt iubirea. Iubirea nu poate fi conditionata de nimic pentru a fi cu adevarat iubire si pentru a gasi iubire trebuie sa te iubesti mai intai pe tine insuti. Autorul iti dezvaluie cum, pentru a avea succes trebuie sa inveti mai intai sa primesti si sa oferi iubire, pentru ca, asa cum spunea Emmet Fox: O infaptuire suficienta a iubirii va birui totul. Nu exista greutate pe care iubirea sa nu o biruiasca, boala pe care sa nu o vindece, usa pe care sa nu o deschida, vina pe care sa nu o impace, zid pe care sa nu-l darame, pacat pe care sa nu-l mantuiasca. Iubirea te va inalta catre cea mai inalta dimensiune.

Secretul nr. 7: Vezi-ti de mintea ta Pentru ca increderea in sine sa aiba puterea sa-ti rezolve toate problemele si sa-ti faca viata asa cum ti-o doresti, nu trebuie sa te uiti dincolo de ceea ce e inauntrul tau. Pentru ca tot ce iti doresti si tot ce iti este necesar poti obtine doar cu puterea mintii: O idee pastrata in minte are puterea sa atraga spre ea toate elementele de care are nevoie pentru a da nastere la orice iti doresti.Tot aici vei afla despre magnetismul mintii datorita caruia vei atrage lucrul la care te gandesti cel mai persistent. Vei atrage lucrul caruia ii dedici un gand dominant, fie boala sau sanatate, succes sau esec, abundenta sau lipsa, iubire sau ura. Celulele tale cerebrale trimit unde magnetice ale gandurilor care pot calatori la infinit. Fiecare celula are o dorinta si se combina cu celelalte celule pentru a atrage suma totala a dorintelor tale, fie ea negativa sau pozitiva. Cel mai important e sa stii exact ce vrei. Daca nu stii, vei atrage doar confuzie. Poti sa spui „nu doresc boala, totusi sunt bolnav”. Dar la ce te gandesti cel mai mult? Cui ii oferi atentia dominanta? Bolii!

Secretul nr.8: Cheia de aur a imaginatiei creative Pornind de la ideea ca puterea imaginatiei este una dintre cele mai mari forte din univers, Dr. Robert Anthony te va convinge ca orice iti imaginezi cu insufletire si emotie in mod repetat in mintea subconstienta va fi adus la lumina de catre aceasta si va deveni o realitate pentru tine. Sau altfel spus, subconstientul va atrage spre tine ceea ce intelege limpede ca iti doresti. In plus: Atat timp cat vei continua sa-ti imaginezi ce-ti doresti, intocmai ca torpila unui submarin programata sa urmareasca un obiectiv, el (subconstientul) va uita greselile, va schimba cursul, se va corecta singur si te va duce exact la tinta, toate astea in mod automat!

Secretul nr.9: Alegerea destinatiei Studiile de psihologie in performanta personala arata ca persoanele care au un plan si teluri pentru viata lor sunt mai fericite si se bucura de mai mult succes decat cele care nu au. … Trebuie sa-ti acorzi timp pentru a-ti da seama ce anume vrei sa faci si cat de departe vrei sa mergi. Altminteri, precum o corabie fara capitan, viata ta va ajunge o epava. Autorul iti va oferi in acest capitol o serie de instrumente utile care te vor ajuta sa iti dai seama exact ce iti doresti de la viata si incotro vrei sa te poarte aceasta existenta si te va motiva totodata sa nu te opresti pana ce nu vei bifa toate acele obiective, invatandu-te sa privesti intotdeauna in viitor in viata, fara a te poticni prea mult in trecut. Toate realizarile marete ale lumii, in orice domeniu sau activitate, au fost posibile pentru ca oamenii si-au ascultat ghidul launtric, care a manifestat o dorinta puternica si care i-a inspirat sa porneasca sa o duca la indeplinire. Altora, aceste dorinte se poate sa li se fi parut imposibile. Dar cei care le creeaza au atat scop, cat si directie. Ei isi dau seama ca nu sunt niste simple dopuri de pluta care plutesc fara tinta in ocean, ci indivizi care detin in intregime controlul propriului destin.

Secretul nr.10: Azi meriti o pauza In aceasta scurta „pauza” autorul te invita sa meditezi si te incurajeaza spunandu-ti ca meditatia poate fi practicata de oricine pentru ca nu necesita niste cunostinte anume. Cu toate astea iti ofera cateva sugestii care iti vor fi de folos in practicarea ei. Iar scopul meditatiei este definit foarte precis prin urmatoarele cuvinte:Meditatia restabileste contactul cu sursa de putere din launtrul nostru. Ne curata mintea si ne face sa fim deschisi si receptivi la idei creative, intuitie si inspiratie. Ne dezvaluie unde am gresit si ne indruma catre calea cea buna. Ne contopim cu totul si cu toti caci, pe masura ce meditam, intram in rezonanta cu mintea unica a universului. Meditatia ne ajuta sa ne atingem potentialul suprem prin adanca odihna a sistemului nervos, odihna care este mai profunda decat somnul obisnuit, dar in mijlocul careia ramanem totusi alerti. In timpul ei, stresul este indepartat, iar noi suntem complet relaxati si calmi. Asa cum alearga un atlet pentru a-si antrena corpul, in timpul meditatiei si noi ne acordam si ne antrenam mintea sa functioneze la potentialul ei maxim. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care meditatia sporeste eficienta in viata de zi cu zi.

Secretul nr. 11: Timpul vietii tale Oprindu-se asupra unei probleme pe care o avem cu totii in ziua de azi, lipsa timpului sau asa zisa lipsa a timpului, autorul ne ofera cateva metode pentru a obtine mai mult timp pentru noi si visele noastre, atragandu-ne totodata atentia asupra faptului ca: Foloseste-te de timpul pe care ti l-a dat Dumnezeu. Majoritatea oamenilor nu-si dau seama de valoarea timpului pana cand nu ajung sa-l epuizeze, apoi implora sa li se mai acorde cateva minute. Cei care au murit in ultimele douazeci si patru de ore ar fi dat orice pentru a mai primi inca douazeci si patru de ore. Iti poti petrece urmatoarele douazeci si patru de ore atingandu-ti adevaratul potential sau afundandu-te in iadul tau personal. Alegerea iti apartine.

Secretul nr. 12: Depasirea fricii si a grijilor Chiar poti face asta? Poti sa iti depasesti fricile si sa uiti de griji? Daca e sa judecam numai dupa continutul acestei carti pana in momentul de fata, raspunsul este evident DA. Pentru ca putem face absolut tot ce ne propunem sa facem. Autorul te va ghida in acest capitol cum sa faci fata fricilor si sa ti le depasesti dar si cum sa nu mai iei grijile atat de in serios. Priveste tot ce-ti aduce viata ca pe o oportunitate de a te schimba in mai bine. Daca esti pe cale sa fii transfe¬rat sau daca biroul sau departamentul tau e pe cale sa fie inchis, daca ti s-a restructurat postul, daca partenerul de viata te-a parasit, daca trebuie sa te muti altundeva sau daca masina ta nu mai functioneaza, in loc sa starui asupra aspectelor negative, gandeste-te la consecintele pozitive. Daca incetezi sa mai opui rezistenta, accepti schimbarea si astepti cu nerabdare o experienta noua si mai buna, ti se va intampla ceva bun. Se intampla lucruri bune atunci cand esti pregatit pentru schimbare.

Secretul nr. 13: Mergi inainte cu ajutorul comunicarii pozitive Multe probleme ale societatii si ale noastre personale decurg din faptul ca avem probleme de comunicare. Sunt prea putini cei care stiu cu adevarat sa comunice, in schimb ne trezim de cele mai multe ori in mijlocul unei discutii vorbind cu randul, fara a intelege exact ceea ce a vrut interlocutorul nostru sa spuna. Asadar, daca vrei sa te bucuri in viitor de conversatii mai reusite, urmeaza macar unul dintre sfaturile pe care ti le da autorul in aceasta privinta: Toata lumea vrea sa se asocieze cu persoane care au o perspectiva fericita si pozitiva asupra vietii, fiindca atitudinea lor este molipsitoare. Chiar daca te simti la parmant, prefa-te ca te simti bine. Le vei ridica moralul celor din jur si, facand asta, vei ajunge sa te simti si tu mai bine.

Secretul nr. 14: Cum sa dobandesti o incredere in sine deplina printr-o atitudine mentala pozitiva La sfarsitul unui audiobook care te-a facut sa te simti deja mai bine si mai puternic, Dr. Robert Anthony iti atrage atentia sa nu te limitezi doar la a avea ganduri pozitive. Gandurile pozitive trebuie sa se transforme in actiuni pozitive pentru a reusi sa iti creezi viata pe care ti-o doresti. Autorul iti ofera aici o serie de afirmatii ale puterii pe care sa te obisnuiesti sa le rostesti mereu pentru a atrage in viata ta numai lucrurile pozitive. In final va iesi la iveala noul tau sine de succes, si astfel, promite autorul:Vei fi o persoana cu putere, directie si actiuni planificate.Vei depasi falsele convingeri care te-au tinut pe loc.Vei fi o persoana prietenoasa, care nu e niciodata singura.Vei fi o persoana independenta, care-si controleaza destinul.Nu va trebui sa te judeci pe tine sau pe altii.Vei fi o persoana cumpatata, care arata empatie pentru cei din jur.Vei fi deschis si receptiv la noi valori, concepte si convingeri.Vei avea parte de o stare excelenta de sanatate si de o viata indelungata.Vei dobandi o noua constientizare spirituala.Vei invata sa te iubesti pe tine si pe cei din jur mai mult decat oricand inainte.

Un audiobook pe care il vei asculta cu placere si care va determina cu siguranta o schimbare in modul tau de a gandi si de a percepe lumea, care are puterea de a te convinge ca putem deveni ceea ce visam sa devenim cu o unica conditie, aceea de a visa sa devenim ceva in loc de a ne plange ca nu putem realiza anumite lucruri.Fragment din cartea „Secretele supreme ale increderii depline in sine” de Robert Anthony”Stima de sine pozitiva nu este acceptarea intelectuala a talentelor si realizarilor. Este acceptarea personala de sine. Dezvoltarea unei stime de sine pozitive nu este o recompensare a egoului. Nu esti indragostit de propria persoana intr-o maniera egoista. Pur si simplu, iti dai seama ca esti cu adevarat un individ unic si merituos; unul care nu are nevoie sa impresioneze alti oameni cu realizarile sau cu averea lui materiala. De fapt, persoana care se lauda si se mandreste constant sufera de unul dintre simptomele clasice ce indica o stima de sine scazuta.La suprafata, s-ar parea ca multi oameni au o stima de sine pozitiva sau ridicata. Insa nu asa stau lucrurile intotdeauna.

Una dintre tragediile vremurilor noastre ii priveste pe acei lideri, invatatori, inventatori, artisti si oameni care au adus mari contributii omenirii, insa care, in ciuda acestui fapt, tot au o stima de sine scazuta. Unii dintre cei mai admirati oameni din istorie au devenit de-pendenti de droguri si de alcool si s-au sinucis, doar pentru a scapa de un sine pe care nu au putut niciodata sa il accepte cu adevarat si pe care, adesea, au ajuns sa-l urasca.Dezvoltarea unei stime de sine pozitive nu are importanta doar pentru ca astfel poti sa fii fericit; ea este fundatia pe care trebuie sa-ti construiesti intreaga viata. Daca ai sperat vreodata sa fii liber pentru a-ti crea viata pe care o doresti, aceasta e o sarcina pe care trebuie sa o iei in serios. Daca nu, te poti astepta ca stima ta de sine scazuta sa scada si mai mult, pe masura ce inaintezi in varsta, pana ajungi o persoana nefericita sau cu ganduri suicidale, asa cum sunt foarte multi, din pacate.”

Sursa: www.libris.ro


Modurile psiho-comportamentale si strategiile de gestionare prezentate de Gitta Jacob in aceasta carte ascund, dupa cum spune autoarea, ramasitele unor rani si esecuri care au avut loc demult, fiind urme ale unor momente in care mama a respins expresiile iubirii noastre de bebelus, educatoarea ne-a ignorant sau cand colegii de clasa ne-au sicanat. Umilirea si respingerea au ramas insa pana azi in memoria noastra celulara, transformandu-se cu fiecare reactivare schematica in cai mult prea bine batatorite prin reteaua neuronala. Starile emotionale care ne coplesesc sunt ca niste tortionari la mana carora ne vom afla de fiecare data cand acestia sunt treziti de anumiti stimuli sau situatii de viata.

Cunoasterea propriilor nevoi si a posibilitatii de a ni le implini este conditia oricarei forme de siguranta de sine si de libertate de actiune. Sparge tiparele! ne invata cum sa recunoastem schemele in care suntem prinsi, ne ofera variate exemple de probleme pe care le intampina oamenii in viata reala si strategii concrete prin care sa ne putem elibera de influenta trecutului si de stransoarea schemelor noastre psihologice.„Terapia schemelor pleaca de la premisa ca gandirea, simtirea si modul nostru de a actiona sunt influentate de anumite tipare, iar slabiciunile, dar si punctele noastre forte, se vadesc in aceste tipare.”„[…] tiparele daunatoare in care suntem blocati in prezent isi au sursa in copilarie si in adolescenta, cand unele dintre nevoile noastre fundamentale nu au fost implinite: nevoia unei legaturi sigure cu alti oameni, nevoia de autonomie si competenta, de a exprima liber propriile nevoi si sentimente, de spontaneitate, distractie si joc, de limite realiste.”

„Obiectivul acestei carti poate parea prea maret: ea isi propune sa va ajute sa inlocuiti sentimentele negative precum frica, neputinta, tristetea, rusinea, singuratatea sau mania cu sentimente pozitive. Sau, mai simplu, sa va redea controlul asupra tiparelor dumneavoastra de gandire si de comportament, ajutandu-va sa fiti multumiti, sa va simtiti, in sfarsit, bine in propria piele si sa purtati acele „haine” care va vin bine si vi se potrivesc.”„Primul pas catre schimbare consta in tratarea cu seriozitate a tiparelor noastre psihice si in intelegerea semnificatiei pe care ele o au in povestea vietii noastre.” Gitta Jacob

Sursa: www.carturesti.ro


O carte cu profunde implicatii, care ne asaza in fata o oglinda teribil de clara, pentru a vedea cu ochii sufletului cine suntem ca adulti si cine am fost in copilarie. Alice Miller ne vorbeste despre drama copilului din fiecare dintre noi, pe care ea il numeste copilul dotat. El este copilul sensibil caruia natura i-a oferit abilitatea de a se uita pe sine, nevoile sale neindeplinite si sentimentele negative intense, pentru a supravietui. Acesta este un proces psihologic care ne rupe de noi insine pentru a ne salva de la disparitia psihologica, si chiar fizica, in situatii de criza.

Daca rareori suntem expusi unui pericol fizic real, psihologic lucrurile stau insa altfel, ne spune Alice Miller. Cand parintii il supun stresului psihologic intens si neglijentei emotionale, cand nu respecta nevoile copilului si adevaratul sau sine, organismul acestuia se mobilizeaza pentru a face fata. Insa nu poti lupta mereu cu cei de care depinde viata ta si bunastarea ta psihologica. Astfel incat copilul, dotat de natura cu aceasta sensibilitate, devine extraordinar de atent cu nevoile adultilor, ale parintilor, ale caror iubire, grija si atentie nu vrea sa le piarda. Se rupe de adevaratul sau sine si isi construieste un sine fals. Multi vor deveni adulti de succes, insa nefericiti si fara sens, depresivi sau grandomani narcisici, izolati complet de adevarata lor dimensiune umana.

Drama copilului sensibil este o tragedie a generatiilor: cei care nu au astazi suficiente resurse pentru copiii lor sunt cei care de mici au avut grija de nevoile propriilor parinti. Copiii au o nevoie naturala si sanatoasa de atentie. Este dorinta oricarui copil de a fi vazut, de a se simti iubit, acceptat si inteles. Nu suntem aici pentru a forma dupa „chipul si asemanarea noastra”, ci sa lasam sa se formeze ceea ce natura a pus cu generozitate in copiii nostri. Din pacate, reusim sa le transmitem copiilor exact suferintele si lipsurile noastre.

In lupta cu natura pentru a „creste” copii mai buni, ciuntim ceea ce ar fi putut creste cu adevarat verde si roditor, aflam de la A. Miller. “Ma intreb uneori daca va fi vreodata posibil sa intelegem cat de singuri si parasiti am fost cand eram copii. Nu ma refer acum, in primul rand, la copiii de care nu s-a avut grija in mod evident sau care au fost complet neglijati si care au fost mereu constienti de acest lucru sau, cel putin, au crescut stiind ca asa stau lucrurile. In afara de aceste cazuri extreme, exista un numar foarte mare de oameni care intra in terapie cu credinta (cu care au crescut) ca au fost fericiti si protejati in copilarie. […] Ei se descurca bine, chiar excelent, in orice intreprind; sunt admirati si invidiati; au succes de fiecare data cand vor – dar in spatele tuturor acestora se afla ascunsa depresia, un sentiment de gol si alienare, precum si impresia ca vietile lor nu au niciun sens.”

Sursa: www.carturesti.ro